Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2012

MMF: Hrvatsku 2013. čeka mikroskopski rast BDP-a od 0,75 posto

Hrvatsku, uz nepovoljne vanjske uvjete i potisnutu domaću potražnju, u ovoj godini očekuje daljnji pad BDP-a za 1,5 posto i njegov skroman rast od 0,75 posto u 2013. godini, a bez odlučnog rješavanja prepreka rastu ulaganja i zaposlenosti, potencijalni rast ostat će skroman u idućem razdoblju, procjena je Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda koji je prošli tjedan zaključio konzultacije u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a s Hrvatskom...

Hrvatska prolazi kroz razdoblje dugotrajne recesije koja odražava potisnutu domaću potražnju, slabu konkurentnost i nepovoljno vanjsko okružje, procjena je izvršnih direktora MMF-a.

MMF podsjeća kako su hrvatske vlasti u kolovozu donijele sveobuhvatan program strukturnih reformi, te kako su u ovoj godini pokrenule procese znatne konsolidacije kojemu je cilj smanjiti manjak s 5,2 posto BDP-a u 2011. na 4 posto BDP-a u 2012. godini.

Pozdravljaju opredijeljenost hrvatskih vlasti prema fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju rashoda koje je provedeno u 2012.

Hrvatske vlasti ohrabruju da ustraju u svojim naporima da se porezna struktura promijeni tako da se smanji opterećenje na rad, a da se pritom ne utječe na porezne prihode.

Izvršni su direktori pozdravili i nedavno donošenje Vladina programa strukturnih reformi, koji je dobar početak na putu ponovnog uspostavljanja konkurentnosti i poticanja rasta.

Također su ohrabrili hrvatske vlasti da odrede specifične politike i prioritet daju mjerama koje su usredotočene na povećanje participacije radne snage, poboljšanje fleksibilnosti na tržištu rada, smanjenje prepreka ulasku na tržište i poticanje tržišnog natjecanja.

Izvršni su direktori pozdravili povećanu fleksibilnost tečaja posljednjih godina, no, ipak su se općenito složili da je okvir održavanja razmjerno stabilnog tečaja dobar za Hrvatsku i da bi pretjerane tečajne oscilacije bile štetne s obzirom na visok stupanj euroizacije i znatan inozemni dug.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram