Zatvori
Mike Larson
12/11/2012

KOMENTAR: Što reizbor Baracka Obame zapravo znači za američke investitore?

I ptice na granama već znaju ishod američkih predsjedničkih izbora: Barack Obama je, zahvaljujući tijesnoj pobjedi u nekoliko neutralnih saveznih država, dobio drugi mandat i ostaje američki predsjednik još četiri godine. Demokrati su zadržali većinu u Senatu, dok Republikancima ostaje Predstavnički dom...

Što to znači za investitore i američko gospodarstvo u cjelini?

Bojim se da nemam pretjerano dobre vijesti; na snazi i dalje ostaju iste nezdrave ekonomske i gospodarske mjere koje smo imali posljednjih nekoliko godina. Opće je poznato da je američko gospodarstvo već duže vrijeme suočeno s brojnim problemima. Kad postojećem državnom dugu od 16, 2 milijardi dolara dodamo izdvajanja za različite socijalne programe, Obamin Medicare program zdravstvene skrbi i sl. iznos se penje do vrtoglavih 120 milijardi dolara!

I ovu ćemo godinu završiti proračunskim deficitom; on u 2012. iznosi 1,1 milijardi dolara, što je nešto bolji rezultat u odnosu na prethodne godine, no još uvijek ukazuje na neodgovorno raspolaganje novcem iz proračuna. Ono što SAD-u treba jest političko ozračje koje potiče proizvodnju i sklapanje novih poslovnih ugovora.

Nažalost, izbori nisu donijeli ništa novo. I dalje imamo istu najpodjeljeniju, najstranačkiju, najnesposobniju Vladu ikad, ljude koji su nas doveli u situaciju u kojoj se trenutno nalazimo.

Na snazi je isto ono ozračje koje je 2011. rezultiralo probijanjem granice zaduživanja zbog čega je SAD izgubio AAA rejting, a Dow Jones indeks (Dow Jones Industrial Average ) pao za 2100 bodova u samo 19 dana! Ozračje u kojem se odugovlačilo s uspostavom održivog sustava oporezovanja i plana potrošnje. Izglasali smo još jedan mandat Vladi koja se pokazala potpuno nesposobnom riješiti pitanja državnog duga i deficita u proračunu, Vladi koja je podržala Američku središnju banku i najriskantniju monetarnu politiku ikad. Ukoliko se nešto značajno ne promijeni u manje od dva mjeseca, očekuju nas drastično povećanje poreza, veliko rezanje troškova u mnogim gospodarskim sektorima, te daljnje snižavanje kreditnog rejtinga.

Tijekom samog dana održavanja izbora i nekoliko sati nakon objave rezultata nastupio je kratkotrajni porast vrijednosti ročnica i rizičnih aktiva. No nedugo zatim, drastično su pale vrijednosti dionica, sirovina poput bakra i sirove nafte, rizičnih dionica, vlasničkih vrijednosnih papira i sl. Dow Jones indeks pao je za 313 bodova, što je najveći pad u cijeloj godini! Dodatna otegotna okolnost jest i pad vrijednosti eura zbog loše gospodarske situacije u Njemačkoj.

Da sažmem: mnogo je vjerojatnije da će Demokrati nastaviti s dosadašnjom gospodarskom politikom, nego da ćemo se uspjeti izvući iz nagomilanih problema. Isto je tako vjerojatan porast poreza na dividende, što je dodatni udar na dionice s visokim prinosima. Promašena gospodarska politika vladajućih u Washingtonu konačno dolazi na naplatu.

Detaljnije informacije pronaći ćete u dvomjesečniku "Siguran novac" u kojem uz besplatne izvještaje s međunarodnog tržišta nudimo i niz informacija, te konkretnih savjeta i preporuka za hrvatskog investitora. 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram