Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2012

Evo kako je legalizacija marihuane postala problem za američke banke

Američke savezne države Colorado i Washington glasale su za legalizaciju rekreacijske konzumacije marihuane, ali to ne znači da banke smiju otvoriti račun ili pružiti bilo koju drugu uslugu industriji marihuane u tim državama...

Financijske institucije izlažu se riziku ako budu poslovale s prodavaonicama tog opijata, jer je prema saveznom zakonu marihuana i dalje nezakonita.

"Ako su financijske institucije licencirane i osigurane na saveznoj razini, moraju se pridržavati saveznih zakona, a oni su jasni u pogledu financijskih transakcija s novcem koji potječe od prodaje narkotika", rekao je bivši savjetnik u Uredu za nacionalnu politiku kontrole narkotika Jim Dowling.

Colorado i Washington postale su prve savezne države koje dopuštaju prodaju i konzumaciju marihuane u rekreacijske svrhe.
Zakoni o medicinskoj upotrebi tog opijata su u nekim državama na snazi već duže od desetljeća.

Kalifornija je 1996. postala prva zemlja koja je legalizirala "medicinsku" marihuanu. Uz Massachusetts, koji je u četvrtak pokrenuo takvu inicijativu, još 18 saveznih država i District of Columbia donijeli su zakone o medicinskoj upotrebi marihuane.

Industrija "medicinske" marihuane prošle je godine vrijedila 1,7 milijardi dolara i raste, kažu u tvrtki za financijske analize See Change Strategy.

Međutim, savezna vlada ne priznaje nadležnost saveznih država u pogledu legalizacije marihuane pod bilo kojim okolnostima. Na udaru saveznih organa već su bile trgovine marihuane zbog kršenja Zakona o kontroliranim supstancama starog 40 godina, po kojem sve droge izazivaju ovisnost i nemaju nikakvu medicinsku vrijednost.

Američka Uprava za narkotike DEA još je prije četiri godine počela upozoravati banke i kartičarske tvrtke da ne posluju s prodavaonicama marihuane, na što su one odgovorile zatvaranjem računa.

Da bi otvorile račun, neke prodavaonice "medicinske" marihuane predstavljale su se se kao obične medicinske klinike ili su zlorabile postojeće osobne ili poslovne račune, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram