Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2012

U ZABA-i nisu zadovoljni: Dobit u prvih devet mjeseci pala na "samo" 1,2 milijarde kuna

Grupa Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 1,2 milijarde kuna, što je za 3,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, pokazuju danas objavljena nerevidirana financijska izvješća te grupe...

Ostvareni rezultat pod utjecajem je još uvijek visokih troškova rezerviranja, povećanih troškova financiranja uzrokovanih fiskalnom krizom u Europi, povećanih kamatnih stopa na depozite kao primarnog izvora financiranja, smanjene potražnje za kreditima te nižih prihoda od naknada, navodi se u izvješću.Poslovni prihodi grupe dosegnuli su u tome razdoblju 4,019 milijardi kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom razdoblju 2011. godine.

Neto prihod od provizija i naknada bio je 803 milijuna kuna što predstavlja smanjenje od 25 milijuna kuna ili 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a rezultat je manjih naknada od brokerskih i konzultantskih usluga te nešto nižih naknada od domaćeg i inozemnog platnog prometa.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi ostvareni su u iznosu od 760 milijuna kuna, što je za 86 milijuna kuna ili 12,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uglavnom zbog boljih operativnih rezultata članica Grupe.

Ukupni troškovi poslovanja Grupe, pak, iznosili su 2,017 milijardi kuna, te su bili 0,5 posto manji.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 571 milijun kuna, i manji su 10,6 posto u odnosu na lani. Ti troškovi pod utjecajem su još uvijek recesijskog okruženja, visoke nezaposlenosti te smanjene likvidnosti realnog sektora, navodi se u izvješću.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram