Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2012

AZTN "amenovala" jamstvo: Hajduk može primiti kredit od 30 milijuna kuna

Stiže kredit! Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) oobrila je državnu potporu za sanaciju sadržanu u jamstvu koje je Grad Split dao  Hajduku za kredit kod dvije banke, u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna...

Agencija je utvrdila da su zahtjev za davanjem odobrenja za izdavanje jamstva Grada Splita HNK-u Hajduk te ostala dostavljena dokumentacija, uključujući i Plan sanacije, izrađeni sukladno propisima o državnim potporama te je potporu odobrila uz određene uvjete.

"Prije svega, riječ je o poduzetniku ne zato što je Hajduk registriran kao športsko dioničko društvo nego zato što je subjekt koji obavlja gospodarsku djelatnost i ostvaruje prihode od prodaje ulaznica, prodaje igrača, sponzorstava, najma prostora itd. Provedena poslovna i financijska analiza Plana sanacije potvrdila je da je HNK Hajduk poduzetnik u teškoćama koji nije u stanju vlastitim sredstvima odnosno sredstvima koje može pribaviti od vlasnika/dioničara spriječiti nove gubitke. Stoga je poduzetnik zatražio intervenciju države u obliku jamstva Grada Splita kako bi u roku od šest mjeseci, do izrade održivog plana restrukturiranja, osigurao tekuću likvidnost kako ne bi došlo do mogućeg pokretanja stečaja nad HNK Hajdukom.

U tom roku je Grad Split, kao davatelj potpore, obvezan Agenciji dostaviti dokaz da je zajam vraćen u cijelosti odnosno da je jamstvo isteklo ili dostaviti održivi plan restrukturiranja poduzetnika. Također, odmah po odobrenju kredita, Grad Split Agenciji treba dostaviti Ugovor ili drugi akt kojim osigurava naplatu kredita u slučaju da HNK Hajduk do 20. listopada 2013. ne vrati u potpunosti kredit bankama, a banke naplate svoja potraživanja od Grada Splita kao jamca.

Radi provedbe nadzora nad izvršenjem ovoga rješenja Agencije, Grad Split Agenciji treba dostavljati redovita mjesečna izvješća o uvjetima i namjeni korištenja kredita za koje je jamstvo izdano kao i o načinu podmirenja ostalih obveza koje dospijevaju za vrijeme provedbe procesa sanacije", navodi se u priopćenju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram