Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2012

Grci dobili odgodu od dvije godine za smanjenje proračunskog deficita

Grčkoj je produljen rok za uravnoteženje proračuna za dvije godine, do 2016. umjesto do 2014., rekao je grčki ministar financija Yannis Stournaras u parlamentu...

"Paket novih mjera štednje dogovoren je kada smo dobili odgodu za uravnoteženje proračuna", dodao je. Prema izvoru iz ministarstva financija, riječ je o odgodi od dvije godine, koliko je i tražila grčka vlada.

Grčka će tako do 2016. morati smanjiti proračunski deficit na ispod 3% BDP-a, s 9,4% koliko je bio na kraju 2011., prema revidiranim statistikama objavljenim početkom tjedna.

Zauzvrat, Stournaras je s trojkom međunarodnih vjerovnika dogovorio mjere štednje u vrijednosti 13,5 milijardi eura u iduće dvije godine. Većina ušteda odnosi se na 2013., a uvjet su za isplatu iduće tranše međunarodne pomoći od 31,5 milijardi eura.

Ako dogovor prihvate tri stranke vladine koalicije, ministarstvo financija namjerava ga idući tjedan iznijeti parlamentu, kako bi ga prihvatio prije sastanka ministara financija eurozone 12. studenoga.

Grčka vlada trebala bi dogovor s trojkom predstaviti u četvrtak, na sastanku radne skupine eurozone u Bruxellesu, navodi izvor iz ministarstva, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram