Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2012

Pogled iza scene: Evo zašto Škoti i Katalonci odjednom traže nezavisnost

Nekoliko regija u Europi teži neovisnosti: Škoti, Baski i Katalonci žele vlastitu državu, u Belgiji se spore Flamanci i Valonci. Sve to se može protumačiti kao protutrend europskim integracijama...

"Rule Britannia - ali ne kod nas!" Ovako bi mogao glasiti slogan škotskog pokreta neovisnosti. Nakon više od 300-godišnje pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije, Škoti bi se 2014. na referendumu trebali izjasniti o državnoj samostalnosti.

Odgovarajući sporazum o održavanju referenduma su u ponedjeljak potpisali britanski premijer David Cameron i šef škotske regionalne vlade Alex Salmond. Sa svojom željom za neovisnošću Škoti se nalaze u dobrom društvu u Europi, piše DW.

To su prije svega jake gospodarske regije u Europi, koje se žele odcijepiti od svoje matične države. Tako su prema navodima europske agencije za statistiku Eurostat, regije Katalonija i Baskija, koje teže neovisnosti, ostvarile gotovo jednu četvrtinu španjolskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako zajedno čine manje od deset posto teritorija Španjolske. Talijanski sjever sa Južnim Tirolom i regijom metropole Milana ne želi više sufinancirati slabi jug zemlje. A i Škoti žele radije za sebe zadržati zaradu od eksploatacije nafte.

Posebice teška situacija je u Belgiji, gdje flamanski separatisti sve upornije zahtijevaju odcjepljenje od francuskoga govornog područja na jugu zemlje. Flandrija doduše obuhvaća samo jednu trećinu teritorija, ali je zaslužna za gotovo 60 posto BDP-a Belgije.

Iako je u europskim državama poput Španjolske i Irske uvijek iznova dolazilo do napada separatističkih skupina, stručnjak međunarodnog prava Christian Hillgruber u Europi ne očekuje ozbiljnija odstupanja kao što je to bio slučaj u dugogodišnjim ratovima za neovisnost u drugim dijelovima svijeta, kao na primjer u Eritreji, Istočnom Timoru ili Sudanu.

Pri odcjepljenju od matične države, kao u slučaju škotske težnje, Hillgruber probleme uočava na drugim mjestima.

""Naravno da će se imati što raspravljati o, ako ćemo to tako nazvati, posljedicama razvoda, posebice o raspodjeli imovine i dugova: Škotskoj se neće dopustiti neovisnost, ukoliko ne preuzme dijelom i dugove Ujedinjenog Kraljevstva", kaže on.

Stoga će cijela priča vjerojatno završiti tako što će Škoti biti zadovoljni time da im London ustupi više gospodarske neovisnosti, ali bez potpunog odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva, procjenjuje Hillgruber.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram