Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2012

Nije dobro: Inflacija u rujnu ubrzala na čak 5 posto!

Nakon proizvođačkih cijena, i rast potrošačkih cijena je u rujnu ubrzao. Prema posljednjim podacima DZS-a, potrošačke su cijene u rujnu porasle za 5,0% na godišnjoj razini (4,0% u kolovozu), što je najviša stopa rasta od listopada 2008. godine, dok su na mjesečnoj zabilježile rast od 1,4%...

Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane. U košarici CPI cijene prehrane te stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva sudjeluju s preko 42%. S obzirom na visoki udio u košarici potrošačkih dobara i neelastičnost navedenih cijena ne iznenađuje i njihov snažan utjecaj na kretanja potrošačkih cijena unatoč slaboj potražnji. Potrošačke su cijene bez energije porasle 2,9% na godišnjoj razini, a isključimo li iz indeksa i cijene prehrane, rast iznosi 1,5%.

Godišnji rast cijena prehrane je ubrzao te iznosi 6,0%, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2%) i povrća (25,1%), što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja. U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena također je blago intenzivirana u usporedbi s kolovozom te iznosi 13,5% s udjelom u ukupnom indeksu od 15,7%. U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije (+22,1%) i plina (+30,5%), pri čemu je godišnja stopa rasta kod električne energije ista kao i u kolovozu, dok se rast cijena plina dodatno ubrzao (u svibnju je električna energija poskupjela za 20%, a plin za 22%). No rast cijena bilježe i ostale komponente - opskrba vodom +3,7% i kanalizacija +7,0% po istim stopama kao i u kolovozu te tekuća goriva +11,6%, što je više nego u kolovozu.

"Na mjesečnoj razini rastu potrošačkih cijena najviše su pridonijele cijene odjeće i obuće koje su porasle za 11,2%, što su uobičajena sezonska kretanja. S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavke, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a, poskupljenje električne energije i plina te više cijene prehrambenih proizvoda bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Do kraja godine očekujemo i rast cijena grijanja pa bi godišnje stope rasta cijena mogle i dodatno ubrzati", priopćili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram