Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2012

Nova radna mjesta možemo očekivati tek negdje sredinom iduće godine

Iduća godina bit će izuzetno teška s velikom brojem nezaposlenih, početak otvaranja novih radnih mjesta treba očekivati tek negdje sredinom godine, no Vlada je na to spremna te će u proračunu osigurati veća sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić s tematske sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)...

Iduće godine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), čiji su rad socijalni partneri danas pohvalili, počet će s novim načinom rada u kojem će postati "tihim partnerom" svima koji krenu u poduzetničke vode, u proces samozapošljavanja, a i dodatno će se povećati broj javnih radova, u koje je ove godine bilo uključeno 60 posto više dugotrajno nezaposlenih, najavio je Mrsić.

Predstavnik sindikata u GSV-u Krešimir Sever upozorio je na sve gori odnos broja zaposlenih i umirovljenika, jer trenutno na 1,5 milijuna zaposlenih dolazi 1,2 milijuna umirovljenika, a kada tome dodamo najnovije podatke o 320.480 osoba na burzi rada pokazuje se da imamo više nezaposlenih i umirovljenika nego onih koji uplaćuju doprinose za osiguranje.

Sever je ocijenio da se Hrvatska u razdoblju krize nije dovoljno orijentirala na očuvanje postojećih radnih mjesta, zbog čega je od 2008. dosad zatvoreno oko 130.000 radnih mjesta u realnom sektoru.

Josip Budimir iz HUP-a poručio je kako poslodavci žele da HZZ više sredstava usmjeri na mjere i aktivnosti zapošljavanja jer je lani od ukupno dvije milijarde kuna čak 1,5 milijarda, odnosno više od 70 posto, potrošeno za naknade nezaposlenima.

HUP je pohvalio mjere aktivne politike zapošljavanja jer su zapuhali "novi vjetrovi", a raduje ga Mrsićeva najava da će se provedba mjera pojednostaviti jer bi poslodavci iskoristili puno više tih sredstava ako bi pravila igra bila jasna i jednostavna, dodao je Budimir, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram