Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2012

Pola bankarskih bonusa spasila bi od izumiranja sve ugrožene životinje i biljke

Vlade bi trebale godišnje izdvojiti 80 milijardi dolara kako bi se spriječilo izumiranje ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, što je tek polovica bonusa isplaćenih prošle godine bankarima, upozorava se u studiji britanskog instituta BirdLife International...

Dodatno izdvajanje sredstava od ključne je važnosti za zaštitu usluga koje nam pruža priroda, poput oprašivanja usjeva kukcima i pročišćavanja vode u močvarnim područjima.

"To su ulaganja u prirodni kapital. To nisu novčanice. One su beznačajne u usporedbi s onim što nam priroda vraća", istaknuo je Stuart Butchart, znanstvenik spomenutog instituta.

U izvješću kojim se pokušava odrediti cijena ciljeva koje je UN 2010. zacrtao da će ostvariti do 2020., a obuhvaća gotovo sve, od insekata do kitova, procijenjeno je da svijet za sveobuhvatnu i učinkovitu zaštitu treba izdvojiti točno 76,1 milijardu dolara. To je samo polovica od 156 milijardi dolara koliko su 2011. u bonusima isplatile velike banke ili tek djelić od 1700 milijardi dolara koliko je u svijetu izdvojeno za vojsku.

Dodatnih 3,41 do 4,76 milijardi dolara godišnje potrebno je da bi se izbjeglo izumiranje i poboljšala zaštita svih poznatih ugroženih vrsta, od divovske pande ili tigra do manje znanih žaba ili biljaka.

"Da budemo prozaičniji, svota koja nam je potrebna manja je od 20 posto svjetske godišnje potrošnje na gazirana pića", dodaje se u izvješću.

UN upozorava da je svijet suočen s najgorom krizom glede izumiranja vrsta od nestanka dinosaura, prije 65 milijuna godina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram