Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

Slavko Linić: Moramo štedjeti, rezati i nadati se gospodarskom oporavku

MMF-ov opis stanja u Hrvatskoj govori da je ono zabrinjavajuće, a za poboljšanje su potrebni nastavak štednje i rezovi te osiguranje gospodarskog rasta, izjavio je ministar financija Slavko Linić komentirajući jučer objavljene preporuke misije MMF-a Hrvatskoj...

"MMF govori o alarmantnom i zabrinjavajućem stanju u pogledu rasta javnog duga, a javni dugovi rastu stoga što je Vlada napokon izračunala koliko je stoje dugovi brodogradnje, zdravstva, željeznica i drugih sustava", kaže Linić. Dodaje da pored svih uspjeha oko kontrole deficita, državnim preuzimanjem problematičnih kredita javni dug raste, a njegova otplata ugrožava mnoge procese u Hrvatskoj.

Vlada smatra da rezanja treba nastaviti, kao i borbu za ekonomski rast jer će bez rasta biti vrlo teško smanjiti javne rashode. Po Linićevom mišljenju, za prevelike rashode rješenje nisu novi nameti i porezi nego štednja i razvoj. Možemo li ostvariti oboje bit će lakše, a ako ne opcija je štednja, dodaje.

Upitan razmišlja li Vlada o povećanju PDV-a na određene proizvode s nula na deset posto kako preporuča MMF, Linić je podsjetio da se od 1. siječnja 2013. nulta stopa PDV-a pretvara u pet postotnu, što zasad nema potrebe mijenjati.

U ovom trenutku, dodaje, Vlada smatra da može ostvariti rast od 1,7 posto u 2013. godini, a već prvi i drugi kvartal 2013. jasno će pokazati jesu li Vladine projekcije bile realne i što je potrebno učiniti.

Linić poručuje socijalnim partnerima da je u Hrvatskoj situacija takva da ne dozvoljava bilo kakve igre sa državnim financijama i proračunom. "Trebamo imati odgovornost da shvatimo da smo zemlja enormnog duga, male proizvodnje i prevelikih izdataka u proračunu, a imamo i prevelika porezna opterećenja građana i privrede", kaže Linić.

Ministar Linić nije zadovoljan ostvarenjem plana investicija javnih poduzeća, koji se ostvaruje sa 30 do 35 posto. Stoga drži da je potreban ogroman napor da se do kraja godine taj plan ostvari sa sto posto, što je po njegovoj ocjeni itekako potrebno da bi pad BDP-a bio manji i da se približi Vladinim projekcijama od nula posto, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram