Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

Hypo banka preuzela prezaduženi Le Meridien hotel Lav iz Splita?

Le Meridien hotel Lav preuzela je Hypo Alpe-Adria-Bank International AG iz Klagenfurta. Kako su Slobodnoj Dalmaciji potvrdili u toj banci, u kojoj je prvokategornik iz Podstrane, prema javnosti dostupnim podacima, zadužen za tri kredita za izgradnju hotela ukupno "teška" 391,8 milijuna kuna, podignuta u 2006. i 2007. godini, ovih dana su preuzeli 100-postotno vlasništvo nad Lavom...

"To je uobičajeni korak u procesu koji je banka započela kad se kredit ne vraća u dogovorenom terminu i kada druge mjere nisu bile uspješne. Tvrtka koja vodi hotel ostaje ista, uključujući i direktora hotela, a to vrijedi i za ostale zaposlenike koji ostaju na svojim pozicijama jer banka želi maksimum stabilnosti u nastavku poslovanja. Novi direktori koji su postavljeni, imenovani su na razini koja odgovara vlasniku, oni nisu operativci, nego nadzornici", kaže Nikola Johannes Donig, menadžer Korporativnih komunikacija u toj austrijskoj banci, koji na pitanja o dugovanjima hotela i kreditima nije želio govoriti.

No, potvrdio je preuzimanje hotela kojem su u Sudskom registru još uvijek suvlasnici, sa po 50 posto poslovnih udjela, Eurodom Lav Ivice Kurtovića i Bošnjak grupa Lav Slavka Jima Bošnjaka. Preuzimanje hotela u utorak ujutro demantirala je Dijana Vujević, izvršna direktorica Le Meridien hotela Lav, koja je kazala da je istina samo da je tim iz Austrije u hotelu.

"S njima radimo intenzivno na restrukturiranju naših obveza, što uključuje i otpis značajnog dijela potraživanja te banke koja je naš najveći kreditor s 50 milijuna eura. Tijekom tog procesa bančin tim sudjeluje u upravljanju i organizaciji rada tvrtke, rade analize kako bi se postigla financijska konsolidacija i organiziralo što rentabilnije poslovanje", veli Vujević, koja je pitanje što će zauzvrat tražiti bankari za otpis potraživanja tvrdila da neće tražiti ništa.

Za njih je imala lijepe riječi pa veli da je hotel do sada od banke dobivao grace periode u otplati kredita uz povlaštenu kamatu kada mu je bilo najpotrebnije, a sada se ide u restrukturiranje. Paralelno se radi i na refinanciranju i bilo bi najbolje da se svi krediti zatvore jednim povoljnijim pa da možda i Hypo iziđe iz kreditnog aranžmana s hotelom.

"Kad sve ovo prođe, možda se obveze refinanciraju, možda hotel preuzme banka, možda se nađe novi investitor. No to ništa ne mijenja u onom najvažnijem, a to je da će hotel s 300 zaposlenih nastaviti raditi", veli Vujević.

No, očito austrijska banka misli nešto drukčije i da strpljenju ima kraja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram