Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

ECB-ov Mario Draghi podržao sanaciju posrnulih slovenskih banaka

Guverner Europske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da intervencije ECB-a na sekundarnom tržištu državnim obveznicama znatno pomažu zemljama čija su gospodarstva u krizi, ali da je još važnije da one provedu strukturne reforme, što je odgovornost nacionalnih vlada...

"Intervencije ECB-a dovele su od srpnja do značajnog pada zahtijevanih kamatnih stopa za države u programima pomoći poput Španjolske, a opsežne strukturne reforme način su da se oslobode energije i resursi koji su sada prigušeni", rekao je Draghi u razgovoru za Slovensku televiziju danom tijekom zasjedanja Vijeća guvernera ECB-a u četvrtak u Sloveniji.

"Naravno, ove reforme zahtijevaju i veliku promjenu životnog stila, što je posljedično socijalni trošak, ali one donose društvene koristi koje su veće od toga troška ako su reforme dobro koncipirane i ako se dobro primijene", rekao je Draghi, dodajući da su reforme i mjere konsolidacije u Europi nužne kako bi se sadašnje stanje popravilo.

Što se tiče Slovenije, koja se zadnjih mjeseci spominjala kao moguća šesta zemlja eurozone koja bi mogla zatražiti pomoć i čija vlada sanacijom banaka, smanjenjem proračunskog deficita i reformama želi izbjeći taj scenarij, Draghi je pohvalio slovensku vladu zbog namjere da se suoči s teškoćama "na svim frontovima", dodajući da je bitno da nacionalne vlade reagiraju i primjenjuju prihvaćene reforme, što važi ne samo za Sloveniju nego za sve europske zemlje.

Uz ostalo, Draghi je podržao namjeru slovenske vlade da sanira bilance banaka kako bi se prevladao postojeći kreditni grč i kako bi se banke mogle vratiti kreditiranju realnog sektora gospodarstva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram