Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2012

Vjetar u leđa: Pliva pokreće investicijski ciklus težak više od MILIJARDE kuna

Pliva provodi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u svojoj povijesti, ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna dolara, što se gotovo u cijelosti odnosi na proizvodnju...

Investicije obuhvaćaju gradnju novog pogona za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija i postrojenja za obradu otpadnih voda i procesnih plinova u Savskom Marofu te proširenje postojećeg pogona za proizvodnju suhih oralnih oblika i proizvodnju injekcija u Zagrebu. Završetak gradnje planiran je do kraja 2013. godine.

Ukupno ulaganje od 200 milijuna dolara Pliva pokriva iz vlastitih izvora, a više od 80% proizvodnje iz novih pogona namijenjeno je izvozu, rekao je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković.

Očekuje se da će više od 50% proračuna ulagačkih projekata realizirati domaće tvrtke. Pliva novim investicijama planira otvoriti više od 200 radnih mjesta, a očekuje i otvaranje oko tisuću radnih mjesta kod servisera i dobavljača.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prilikom obilaska gradilišta u Savskom Marofu ocijenio je kako je Pliva uspjela dokazati da je u grupaciji Teva najbrža u pretvaranju istraživačkih procesa u proizvodnju. Plivine investicije prema njegovim su riječima trenutačno najveće privatne investicije u Hrvatskoj, koje su važne zbog svoga iznosa, ali i poruke da je u Hrvatskoj moguće ulagati u visoke tehnologije i postići visoke prihode po zaposlenom. "Želimo još investicija kao što je Plivina, a farmacija je područje u kojima ih možemo ostvariti", rekao je Čačić.

Dodao je kako se stvari pokreću i dešavaju, o čemu govori statistički podatak o 3,8%-tnom rastu ulaganja u kapitalna dobra. Jedno od takvih je rekonstrukcija hidroelektrane Zakučac u zaleđu Omiša, vrijedna milijardu kuna, rekao je Čačić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram