Zatvori
Poslovni Puls
28/09/2012

ZABRINJAVAJUĆE: Od početka godine javni dug Hrvatske uvećan za 16,08 milijardi kuna

Hrvatski je javni dug, koji obuhvaća unutarnji i inozemni dug središnje države, izvanproračunskih korisnika i lokalne države, potkraj lipnja ove godine iznosio 172,05 milijardi kuna...

To je za 16,08 milijardi kuna više nego potkraj prošle godine, a više od polovice tog prirasta posljedica je preuzimanja kreditnih obveza brodogradilišta u javni dug, doznaje se u Ministarstvu financija.

Preuzete su i preknjižene obveze po jamstvima sektora brodogradnje u ukupnom iznosu od 9,2 milijarde kuna iz garantiranih u izravne obveze. To su ukupne garantirane obveze sektora brodogradnje koje će, predviđeno je, preuzeti država te nema daljnih obveza predviđenih za preuzimanje u budućnosti, odgovorili su iz Ministarstva financija na upit o podacima o javnom dugu potkraj lipnja koji su objavljeni u Mjesečnom statističkom prikazu.

Prema podacima iz te publikacije, udio javnog duga Hrvatske u procijenjenom BDP-u porastao je s 46,7 posto potkraj prošle godine na 50,5 posto BDP-a potkraj lipnja ove godine. Promatrano prema razinama državne vlasti, najveći se dio javnog duga odnosi na dug središnje države koji je potkraj lipnja ove godine iznosio 162,1 milijardu kuna, što je za 16,06 milijardi kuna ili oko 11 posto više nego potkraj prošle godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram