Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2012

Tržište novca: Nastavak rasta tečaja EUR/HRK

Jučer je kretanje tečaja EUR/USD na svjetskim deviznim tržištima bilo razmjerno volatilno uz blagi pad vrijednosti eura u odnosu na dolar na dnevnoj razini...

Trgovanje je otvoreno na 1,293 dolara za euro, da bi se u prvom dijelu dana spustio malo ispod 1,290 dolara za euro zbog prevladavanja zabrinutosti u produbljenje dužničke krize u eurozoni. Nakon toga je tečaj EUR/USD počeo rasti te je dnevni maksimum zabilježio na razini od 1,296 dolara za euro. Ipak, na kraju dana, ponvono je došlo do korekcije pa je trgovanje zatvoreno na 1,290 dolara za euro.

U utorak je došlo do izraženije volatilnosti na domaćem deviznom tržištu. Zabilježeni su značajniji volumeni trgovanja, a ponuda i potražnja za devizama su bile uravnotežene sa strane bankarskog i korporativnog sektora, te se tečaj kretao na razinama oko 7,427 kuna za euro.

No, nakon aukcije trezorskih zapisa, na kojoj je bila poprilična potražnja za trezorcima s VK (EUR 132 mio), a prihvaćeno je samo EUR 29 mio, kuna je deprecirala u odnosu na euro na razine oko 7,445 kuna za euro, gdje je i zatvoren dan. Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,405922 kuna za euro, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram