Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2012

Poljski osiguravatelj PZU zainteresiran za preuzimanje Croatia osiguranja!

Poljski osiguravatelj PZU detaljno će razmotriti mogućnost kupnje udjela u hrvatskom osiguravatelju Croatia osiguranje, kazao je u srijedu za Reuters glasnogovornik te najveće osiguravateljske kuće u srednjoj i istočnoj Europi...

Podsjetimo, ministarstvo financija RH u srijedu je objavilo natječaje za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja.

U priopćenju MFIN-a se navodi da rokovi istječu krajem listopada - za HPB 29. listopada, a za Croatia osiguranje 30. listopada, dok se izbor savjetnika očekuje u studenom.

Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto temeljnog kapitala, a Vlada namjerava prodati negdje do 50 posto vlasničkog udjela, rekao je ministar financija Slavko Linić, dodajući kako Vlada želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka.

Poljski PZU već je ranije izrazio zanimanje za jačanje prisutnosti na tržištima izvan Poljske, poglavito na području Balkana, u što bi mogao utrošiti i do 2,2 milijarde dolara. Taj osiguravatelj u vlasništvu poljske države ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu i raspoloživa sredstva može iskoristiti samo izvan matične Poljske, budući da bi poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja blokirao eventualni pokušaj preuzimanja domaćih osiguravatelja.

U 2011. PZU je ostvario neto dobit od 2,35 milijardi zlota, što je četiri posto manje nego u prethodnoj godini, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram