Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2012

Slavko Linić traži konzultante za privatizaciju HPB-a i CO-a

Ministarstvo financija objavilo je danas natječaje za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja, rokovi istječu krajem listopada - za HPB 29. listopada, a za Croatia osiguranje 30. listopada, dok se izbor savjetnika očekuje u studenom...

Po podacima iz te dokumentacije, procijenjena vrijednost usluge savjetovanja za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja je 30 milijuna kuna, a za HPB 10 milijuna kuna (u oba slučaja bez PDV-a).

Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja pokrenula na sjednici održanoj 12. srpnja, a radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući.

Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto temeljnog kapitala, a Vlada namjerava prodati negdje do 50 posto vlasničkog udjela, rekao je tada ministar financija Slavko Linić dodajući kako Vlada ipak želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka za funkcioniranje Croatia osiguranja.

Savjetnik bi trebao istražiti tržište, donijeti prosudbu oko zainteresiranih kupaca i ocijeniti modele privatizacije koje će Ministarstvo financija predložiti Vladi.

Nakon što je krajem kolovoza poništilo postupak javne nabave za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, u kojem je stigla samo jedna pravovaljana ponuda, Ministarstvo financija po drugi put kreće u izbor savjetnika za privatizaciju HPB-a.

Vlada je taj postupak pokrenula na sjednici održanoj 20. lipnja, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske u toj banci od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram