Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2012

Vlada namijenila 15 milijardi kuna za projekte javno-privatnog partnerstva

Za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP), koji Hrvatskoj pružaju nove prilike za poboljšanje i veću dostupnost javne infrastrukture, Vlada je predvidjela 15 milijardi kuna u srednjeročnom razdoblju. Već idući mjesec mogli bi krenuti i prvi natječaji za traženje partnera za prvi blok projekata ukupno vrijednih 748 milijuna kuna...

Istaknuo je to predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) Dragan Marčinko pred više od sto predstavnika škola, dječjih vrtića, bolnica, tvrtki i institucija iz Zagreba i okolice na radionici o JPP-u.

To je ujedno prva radionica o JPP, nakon koje idući tjedan slijede još u Rijeci i Osijeku, potom i u Splitu, kako bi se lokalnoj zajednici približio model, uvjeti i korisnost provedbe projekata JPP-a.

Objava natječaja za prvi blok projekta u listopadu ovisit će i o provjeri tih projekata, mogućnosti zaduženja i plaćanja u Ministarstvu financija i Agenciji za JPP, a riječ je o projektima za nekoliko škola u Varaždinu, bolnica u Varaždinu i Popovači, skladištima za MORH i drugim. U svemu se dosta očekuje i od županija i gradova, ali za sada je najbitnije da oni nominiraju projekte, nakon čega će se provjeriti jesu li ti projekti mogući po modelu JPP, a što propisuje novi zakon o JPP-u.

Do sada u Hrvatskoj realizirano samo 13 pravih JPP projekata (nekoliko škola u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, u Koprivnici i Međimurju, Autobusni kolodvor u Osijeku te dvije sportske dvorane u Splitu i Varaždinu), čija je ukupna vrijednost bila 640 milijuna kuna.

"Projekti JPP-a samo su dio velikog novog investicijskog ciklusa od 120 milijardi kuna kojeg pokreće ova Vlada, a tu su još uključeni i projekti obnovljivih izvora enegergije, veliki energetski objekti i drugi", kazao je Marčinko.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram