Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2012

Kerum: U problemima sam jer mi banka želi "oteti" hotel Marjan

Gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića je splitski gradonačelnik Željko Kerum...

Rekao je da je manje u javnosti zbog obveza i rada. Nastoji rješavati poslovne i privatne poslove, i ako nije negdje to ne znači da nije upućen u sve radnje u Gradu Splitu. Izbjegao je odgovoriti na pitanje kada je posljednji put bio u gradskoj upravi. Rekao je da je ondje svaki put kada treba i da je u kontaktu s gradskim službama.

Za teško stanje u Splitu rekao je kako "nema projekata, nema investitora, banke u se povukle, situacija u Splitu je kao i u zemlji", rekao je Kerum. Smatra da će Vlada dati potporu Gradu Splitu, a za banke je rekao kako im sigurno nije u interesu blokirati račun Grada.

Za svojedobno najavljenu gradnju 10.000 stanova, rekao je da su mnogi blokirali taj projekt i radili hajku. "Projekt nije propao", drži Kerum.

Do kraja mandata mu je ostalo još devet mjeseci i uvjeren je da gradska vlast nije napravila niti jedan kiks ili pogrešku, a kamoli nešto za kaznenu prijavu. "Nije Split u tako lošoj poziciji kao što se piše, stanje je bolje nego u drugim hrvatskim gradovima. Grad je jači od države, no ne može se zadužiti koliko bi htio pa ne može pokrenuti projekte", rekao je Kerum.

U Sabor ne dolazi jer ima samo dva mjesta, što ne znači ništa pa mu se ne dolazi samo dizati ruku. Kad bi nešto mogao promijeniti, onda bi dolazio.

Kad je krenuo u "biznis" sa 22 godine, propale su velike tvrtke, tržište je bilo prazno pa je mogao uspjeti. Kad je bio najjači, okolnosti su bile drukčije, kriza je uznapredovala, ništa se nije moglo s nekretninama, objasnio je.

"Velika mi je pogreška što sam ušao u politiku", priznao je Kerum. Nije znao da kad nekomu smetaš u politici da to može ići tako daleko da se utječe čak i na banke.

Priznao je i kako je u poslovnim problemima. A tko nije, kaže. No naglašava kako su obveze njegovih tvrki oko 370 milijuna kuna, a kapital mu vrijedi 1,5 milijardi kuna. Ima kapital koji je tri puta veći od obveza. Mogao je 2007. prodati svoje tvrtke za 300 milijuna eura i imati to u gotovini, no nije znao da će doći ovakva kriza, da se neće moći prodavati nekretnine. Njegova je pogreška jer se vezao uz poslove. No rekao je da neće prodati hotel Marjan ispod cijene, ići će na iscrpljivanje. "Naši ljudi se naslađuju", rekao je. Ako proda hotel, opet će jak biti kao prije. "Moguće je da će moj kapital opet vrijediti 300 milijuna eura, moguće je i da sve izgubi", rekao je.

Na pitanje je li promijenio šovinističko mišljenje od posljednjeg gostovanja u emisiji kada je rekao da ne želi Srbina za zeta i da Srbi "moraju znati gdje im je mjesto", Kerum je odgovorio da i dalje misli tako. Također je naglasio da su mu upravo tada počeli veći poslovni problemi. "Srpska zajednica ima velik utjecaj na medije i banke", uvjeren je Kerum. Na pitanje gdje su Srbi u bankarstvu, rekao je da oni imaju veliki utjecaj na banke u Europi, a kamoli u Hrvatskoj. Voditelju emisije rekao je da je suudgovoran za njegove probleme jer mu je postavio pitanje o zetu, a on mu je samo iskreno odgovorio te su počeli poslovni problemi.

Tvrdi da se nije "razišao" sa sestrom Nevenkom Bečić Za nju je rekao da je vrhumski računovođa, ali i da je radila u uređenoj tvrtki. "Sada su druge okolnosti, problemi, a i ona je saborska zastupnica. Stoga više nije u tvrtki. Svoju tvrtku je stvorio, i može s njome raditi što hoće, prodati je, darovati.

Velik je kapital izgubio ulaskom u politiku. "Koštalo me strašno. Imam malu stranku, hoću li ja biti kandidat, još nisam odlučio", rekao je Kerum. Želi vratiti i sačuvati kapital, ne zna koliko će još ostati u politici, sigurno još neko vrijeme jer ga je koštalo.

"Razum je bitiniji, ali bitne su i emocije. Za sebe smatram da sam pametan, reagirao sam emotivno, radio sam časno i pošteno, svakomu sam pomogao komu sam mogao, a meni nitko, razočarao sam se u puno ljudi. Dok si jak, svi su oko tebe, čim krene nizbrodo, nema nikoga", završio je Kerum.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram