Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2012

Nenad Bakić protiv plemenitih metala: Zlato je špekulativna investicija!

Analitičar i ulagač koji je podigao nemalu prašinu svojim gostovanjem u prošlotjednoj emisiji "Nedjeljom u 2" - u jednom od posljednjih blog komentara osvrnuo se na jedno pitanje o ulaganju u plemenite metale...

"Kao što su mnogi pametniji od mene već kazali- radi se o špekulativnoj klasi imovine, bez intrinzične vrijednosti, kojom se trguje po načelu 'pronađi veću budalu". Warren Buffett je to jako dobro objasnio", napisao je Nenad Bakić i dodao kako će cijena zlata u vrijeme povećane inflacije ili geopolitičkih nemira - narasti, ali ponavlja kako je riječ o najobičnijoj "špekulaciji".

Bakiću su apsurdne i valuacije "kamenčića koji se nazivaju dijamanti".

"Pri tome ljubitelji zlata nikako ne mogu razriješiti intrinzične probleme u vrednovanju zlata. Naime, koliki je utjecaj ‘kupnja zbog sigurnosti’, a koliki potrošnja (Indija valjda kao uvjerljivo najveći potrošač). Primjerice, što će dogoditi ako stanovništvo u Indiji počne sporije rasti i slično", nastavlja Bakić.

U skladu s tim, ulagači u zlato vole imati katastrofične scenarije, pa SAD nazivaju socijalističkom zemljom kako bi ukazali da SAD propada, pa zato treba tražiti "sigurnost" u zlatu, piše Bakić.

"Ukratko, ‘ulagači’ u zlato ne vjeruju u stvaranje vrijednosti ljudske institucije i zbog toga naginju k mizantropskim stajalištima", zaključuje Bakić i nakon silne kritike plemenitih metala poručuje kako "alociranje dijela imovine u zlato" možda ipak "ponekad" nije loše, jer to je "racionalno".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram