Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2012

Novi guverner Boris Vujčić: Raspad eurozone bio bi poguban za hrvatsko gospodarstvo

U Dnevniku HTV-a gost je bio novi guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Bio je to njegov prvi intervju otkako je preuzeo tu dužnost od Željka Rohatinskog...

"Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala puno više koristi nego troškova", rekao je na početku Boris Vujčić, novi guverner Hrvatske narodne banke.

Vujčić za sebe kaže da "nije eurofil nego samo ekonomist koji važe troškove i koristi za Hrvatsku". Od ulaska u eurozonu, rekao je Vujčić za HTV-ov Dnevnik, Hrvatska bi imala puno više koristi nego neke druge države.

Hrvatska je, objasnio je,v isoko eurizirana zemlja. Naš vanjski dug i većina kredita valutnom klauzulom vezani su uz euro.

"Ono čega se ja više bojim je da nećemo na vrijeme ući u eurozonu. No, ne možemo mi tu žuriti. Najprije moramo ući u Europsku uniju pa početi pregovore o ulasku u tečajni mehanizam. A to neće biti lako, morat ćemo ispuniti mnoštvo uvjeta", kaže Vujčić.

Dosta medijske pozornosti izazvala je Vujčićeva ideja prema kojoj bi korisnik kredita mogao bez naknade zatvoriti kredit i prijeći u drugu banku. Vujčić tvrdi da je to samo još jedan mehanizam zaštite korisnika.

"Na taj način se povećava mobilnost i stvara dodatna konkurencija na tržištu, jer jedna banka drugoj može lakše preuzeti klijenta. U takvim okolnostima, potrošač zbog veće konkurencije na tržištu dobiva bolju uslugu", rekao je Vujčić.

Komentirajući odluku njemačkog Saveznog ustavnog suda, koji je odlučio da Njemačka može svojim proračunskim novcem sudjelovati u zajedničkom fondu za održavanje stabilnosti eurozone, Vujčić je ponovio ocjenu Angele Merkel da je to dobra odluka

Eventualni raspad eurozone bio bi jako loš za Hrvatsku jer bi pogodio sve naše trgovačke partnere i zamrznuo čitav financijski sustav, zaključio je novi guverner HNB-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram