Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2017

Vujčić: Ne vidim kako možemo izgubiti ako se budemo pripremali za ulazak u eurozonu

Gost ovotjedne emisije "Nedjeljom u 2" bio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić...

"Govoreći o ulasku u eurozonu, kazao je da će Hrvatska zamijeniti kunu eurom relativno brzo. Ulazak u eurozonu je proces. Trebamo zadovoljiti kriterije iz Mastrihta. Na dobrom smo putu", kazao je Vujčić. "Moramo čekati da izađemo iz procedure prekomjernog deficita. Tek onda možemo u proceduru za eurozomu. Ne bih htio predviđati kada ćemo ući. Imam potporu premijera i on isto dijeli to mišljenje. No to nije nikakva nova politička odluka, jer već ulaskom u EU smo se opredijelili za ualazak u eurozonu", kaže Vujčić.

"Različita su mišljenja što će biti s eurozonom. Ne vidim kako RH može izgubiti. U idućih pet godina mora se pokazati hoće li eurozona opstati ili ne. Sve ono što RH mora učiniti u tih pet godina dobit je za RH ušli mi u eurozonu, ili ne", izjavio je.

"Ekonomski interes za ljude u Hrvatskoj je uvesti euro. Koristi od toga su veće od onoga što ćemo izgubiti. Zbog toga ćemo imati smanjene kamatne stope", rekao je Vujčić. "Glavna poanta je - ulazak u eurozonu. Ne treba biti jako pametan. Treba samo vidjeti kako je to kod drugih izgledalo. Uglavnom imat ćemo jeftinije kreditiranje i veći kredibilitet. O tome je li potreban referendum za uvođenje eura, odlučit će politika. No svakako je potrebna javna rasprava, a možda i referendum, ali nisam ja taj koji odlučuje o tome", dodaje Vujčić. Govoreći o kamatnim stopama Vujčić je kazao - "nismo mi oni koji određuju kamatne stope. Ne možemo mi nekome to narediti to. No ako postoje dvije banke na tržištu, tu je već konkurencija i to je dobro."

Odgovarajući na pitanja o zaradama kazao je da je prosječna plaća viceguvernera oko 30.000 kn, a guvernera oko 35.000 kuna. Istaknuo je da je tražio usporedne podatke s drugim narodnim bankama u Europi. Zanimalo me koliko je zaposlenih, koliki su troškovi i slično. Prema tim podacima ispalo je da je RH ispod prosjeka što se tiče troškova i zaposlenih. "Smatram da bi svaka institucija u Hrvatskoj trebala tako nešto napraviti i vidjeti gdje je. Pritom su za usporedbu bolje manje zemlje, zbog ekonomije obujma", tvrdi Vujčić.

Izjavio je i da je bankarski posao takav da se udar krize ne osjeti odmah. "Uvijek u bankarstvu vidite rezultate s pomakom, a ne odmah", dodaje.

Govoreći o kreditima u švicarskim francima kazao je: "Krediti u švicarskim francima, znači krediti u stranoj valuti da bi se kupovala imovina kod kuće u domaćoj valuti, nisu ništa novo. To nije izmišljeno u Hrvatskoj. To postoji već desetljećima u svijetu. Imali ste u Australiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Italiji jen i "švicarac", u Finskoj ste imali njemačku marku. Dakle to nije ništa novo što već nije bilo viđeno. Neke od tih epizoda u prošlosti su prošle jako dobro za one koji su zaduživali, zato jer je tečaj otišao u njihovom smjeru. Neke su prošle loše ako je tečaj valute, u kojoj su se oni zadužili, aprecirao u njihovoj domaćoj valuti u kojoj ostvaruju prihode. Znači, tu imate različita iskustva", kaže Vujčić.

"Osobno sam nesklon kreditima u stranoj valuti. Mislim da bi bilo najbolje zabraniti zaduživanje u stranoj valuti, osim u euru. Neka se kuna i euro ostave za zaduživanja za stambene kredite. A i ostalo može, jer u krajnjoj liniji ljudi sami biraju rizik. Ja sam upozorio da postoji tečajni rizik. Onda je 2006. godine HNB napravio analizu kojom upozorava na taj tečajni rizik, ali nitko nije znao tada kamo će taj tečaj otići", rekao je Vujčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram