Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2012

ZA POVIJEST: Oboren cjenovni rekord unce zlata izražen u eurima!

Premda se cijena zlata izražena u američkim dolarima tijekom jučerašnjega trgovinskog dana kretala oko vrijednosti od 1730 dolara za uncu (31,1 gram), što je oko 200 dolara niže od povijesno najviše cijene postignute prije nešto više od godinu dana, zbog tečajne je razlike zlato je nakratko jučer dotaknulo rekordnu vrijednost izraženu u eurskoj valuti...

Jedna se unca zlata, naime, jučer prodavala po cijeni od 1360 eura i 23 centa, što je novi povijesni eurski rekord.

U Europi se, naime, i dalje nastavlja drama prouzročena teškom situacijom s državnim dugovima Španjolske, Italije, Grčke i Portugala, a koja je potaknula Europsku središnju banku da najavi golemu i neograničenu intervenciju na financijskome tržištu, i time odgodi bankrot tih zemalja. Brojni analitičari, međutim, tvrde kako je bankrot neizbježan, budući da su spomenute zemlje već prije više od godine dana prešli dužničku točku nakon koje više nema povratka u društvo solventnih europskih nacija.

Zbog toga i ne čudi podatak da iz krizom pogođenih zemalja traje snažan odljev kapitala. Samo u proteklih godinu dana iz Španjolske je, primjerice, prema podacima središnje banke, "pobjeglo" 315 milijardi eura, što iznosi 22 posto bruto društvenog proizvoda. Istovremeno, samo u jednom mjesecu, u srpnju ove godine, španjolski su građani povukli čak 5 posto ukupnih depozita iz lokalnih banaka, što predstavlja najveći pad štednje u nekoj zemlji otkako je Europska središnja banka 1997. godine o tome počela prikupljati podatke. Rast nepovjerenja Španjolaca prema lokalnome bankarskom sustavu potaknuo je sve veći interes za plemenite kovine.

Koliko je španjolska vlada svojim kratkovidnim potezima pridonijela trenutnoj krizi govori i podatak da je 2007. godine tadašnja socijalistička vlada i njezin ministar financija donio odluku da proda čak 32 posto ukupnih španjolskh zlatnih rezervi, te ih uloži u "donosnije" investicijske klase, poput domaćih državnih obveznica. U međuvremenu je cijena zlata na svjetskome tržištu znatno porasla, dok je vrijednost obveznica značajno pala, tako da je ukupni stvoreni gubitak za španjolsku državu daleko iznad pet milijardi eura, javlja portal SrebroZlato.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram