Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2012

Svako drugo zapošljavanje događa se u turističkom sektoru

U prvih sedam mjeseci 2012. godine, broj novozaposlenih u turističkom sektoru činio je 14,7 tisuća osoba, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje rast od 10 posto, pokazuju podatci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ)...

U tom periodu su novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile gotovo 57 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba. Broj zaposlenih sezonskih radnika u turizmu, od siječnja do srpnja ove godine, iznosi 10,4 tisuće osoba ili 11 posto više nego lani, što je udio od čak 60% ukupno zaposlenih sezonaca u sedam mjeseci.

U srpnju je u turističkim djelatnostima zaposleno 1,8 tisuća novih osoba (+1,3 posto), od čega 1,28 tisuće sezonaca. Najveći porast novozaposlenih zabilježen je u zanimanjima konobar (+6%) i kuhar (+4%), kojih je u odnosu na srpanj prošle godine zaposleno 6 posto, odnosno 4 posto više. Trend porasta novozaposlenih vidljiv je posebice od travnja kada je zaposleno više od 3,6 tisuće ljudi, a u svibnju je zaposleno gotovo 4 tisuće novih radnika.

"Glavni dio ove turističke sezone prošao je u skladu s očekivanima te je Hrvatska u sezoni ostvarila veći rast nego konkurentske zemlje Mediterana. Uz rast turističkog prometa i još veći broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima, jasan je značaj turizma u hrvatskom gospodarstvu, čak i u ovim izazovnom periodu. Kako bi hrvatski turizam postao još konkurentniji, uz nove investicije cilj nam je stvoriti nove motive dolaska i ojačati turističku ponudu, a ljudi zaposleni u turizmu važna su karika u tome“, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram