Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2012

Depoziti kod banaka u srpnju narasli na gotovo 224 milijarde kuna

U srpnju su ukupni depoziti kod poslovnih banaka zabilježili blagi rast na mjesečnoj razini, čemu je vjerojatno pridonio početak središnjeg dijela turističke sezone...

Ukupni depoziti (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) su na kraju srpnja iznosili gotovo 224 mlrd. kuna, što je 3,8 mlrd. kuna ili 1,7% više nego na kraju lipnja.

Na godišnjoj razini ukupni su depoziti porasli za 6,9 mlrd. kuna ili 3,2%, dok su u odnosu na kraj 2011. viši za 1,7 mlrd. kuna, odnosno za 0,8 posto.

Rastu ukupnih depozita na mjesečnoj razini pridonio je i rast depozitnog novca i rast štednih i oročenih depozita. Depozitni novac iznosio je 34,4 mlrd. kuna, što je za 774 mil. kuna više nago na kraju lipnja. Štedni i oročeni depoziti u srpnju su porasli za gotovo 3 mlrd. kuna pa su dosegnuli 189,5 mlrd. kuna. Kod štednih i oročenih depozita u srpnju je ponovno intenziviran rast deviznih depozita koji su porasli za 2,8 mlrd. kuna (1,9%) na 147,6 mlrd. kuna, dok su kunski depoziti porasli za svega 200 mil. kuna. Takva kretanja vjerojatno su rezultat priljeva deviza od turizma.

Na godišnjoj razini rastu depozita pridonio je isključivo rast štednih i oročenih depozita, koji su porasli za 8,3 mlrd. kuna, dok se iznos depozita na transakcijskim računima u promatranom razdoblju smanjio za 1,4 mlrd. kuna (4%). S obzirom da devizni depoziti čine 78% štednih i oročenih depozita, na njihov godišnji rast od 3,1% zasigurno je utjecalo i slabljenje kune u odnosu na euro za 0,9 posto.

Promatrajući prema sektorima, u srpnju su porasli i depoziti stanovništva i depoziti poduzeća, no na godišnjoj razini depoziti poduzeća i dalje bilježe pad pa su u odnosu na pretkrizno razdoblje manji za oko 27%. Oporavak štednje trgovačkih društava onemogućen je smanjenom likvidnošću korporativnog sektora i općenito manjom gospodarskom aktivnošću, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram