Zatvori
Poslovni Puls
08/09/2012

Paul Krugman poručio Hrvatima: Odriješite "kesu" i počnite trošiti!

Glasoviti američki ekonomist i nobelovac Paul Krugman u razgovoru za Jutarnji list komentirao je aktualna globalna ekonomska zbivanja i poručio kako jedino rast potrošnje, a ne štednja, može Europu i svijet izvući iz velike krize...

"Cijela ta priča o ogromnoj zaduženosti zemalja u velikoj je mjeri faktografski pogrešna. Netočna. Španjolska i Irska, primjerice, imale su velike viškove u državnoj blagajni i nizak javni dug, a danas su u teškoj krizi iz koje se teško nazire izlazak. Uostalom, pogledajte šire na SAD ili Europsku Uniju u cjelini. Nije bilo dramatično velikih deficita. Kada je kriza prvi put udarila, taj udar nije bio ni u čemu izravno povezan s javnim dugom. To je jednostavno pogrešna tvrdnja. Deficiti su narasli kao rezultat ekonomske krize, nakon što je ona stigla", rekao je Paul Krugman odgovorajući na pitanje novinara Viktora Vresnika iz Jutarnjeg lista.

- Nobelovac Paul Krugman o Hrvatskoj: Put izlaska iz krize tražite u povećanju izvoza

"Mislim da se pravi odgovor (na krizu) nalazi u kombinaciji više oružja, više ekonomskih mjera. Postojeći pristup je prije svega intuitivan. Kada stvari krenu naopako, ljudi reagiraju instinktivno. Intuicija im govori da ‘u teškim vremenima vlada mora stegnuti remen’, iako je pravi put zapravo točno obrnut. I tu ne smijemo smetnuti s uma da je u mnogo slučajeva riječ o smišljenoj politici, u namjeri da se pod krinkom štednje zapravo zagrize u (prije svega europsku) tradiciju države blagostanja i da je se odgurne kao neprikladnu. Nisam siguran da je to dobra ideja, ali znam da je to bila vrlo česta politička agenda. Kada je riječ o široj javnosti, riječ je uglavnom o instinktivnoj reakciji na krizu, o potrebi da se solidariziramo, da zajednički podijelimo teret krize. To je vrlo snažan impuls koji je čak i političarima koji se s time ne slažu vrlo teško odbaciti", objasnio je Krugman i dodao kako bez rasta potrošnje nema izlaza iz krize.

"Ako vi štedite svoj prihod tako da ništa ne kupujete od mene, uništavate moj prihod i mi tonući zajednički produbljujemo krizu", rekao je Krugman koji će biti gost na Adria Business Forumu koji će se održati u Rovinju 5. listopada.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram