Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2012

Tržište luksuznih proizvoda uopće ne osjeća udar globalne krize

Iako je kriza zahvatila cijeli svijet, potražnja za luksuznim proizvodima nikad nije bila veća. Modni brendovi bilježe porast profita i rekorno dobre rezultate...

Burberry jakna, Gucci torba ili profinjen ručni sat Cartier: i u ekonomski teškim vremenima dobro se prodaju luksuzni modni dodaci, pokazuju najnovije istraživanje koje je objavio Centar za savjetovanje Bain & Company iz Münchena.

U brojkama to izgleda otprilike ovako: ove godine prodaja na tržištu luksuzne robe u svijetu premašila je 200 milijardi eura. Za industriju to znači porast od sedam posto. "Ovaj trend će se nastaviti sve do sredine desetljeća", kaže Josef Ming  stručnjak za potrošnju i partner u Bain & Company u razgovoru za Deutsche Welle.

Od 2000. godine, Bain & Company u suradnji s talijanskim luksuznim brendom Fondazione Altagamma analizira tržište i uspješnost poslovanja 230 svjetskih i vodećih proizvođača luksuzne robe. Istraživanja pokazuju da se ova industrijska grana razvila u globalno tržište. Skupi satovi, unikatan nakit ili elegantne markirane cipele se ne prodaju više samo u nekoliko regija u svijetu. Danas gotovo 50 posto prometa otpada na azijske klijente.

- Evo kako izgleda život mladića koji je zaradio milijune dolara prije 27. rođendana

Prema istraživanju, u ovoj godini će i dalje rasti tržište skupocjenih marki, za oko dva do tri posto u Europi, pet do sedam posto u SAD-u i dva posto u Japanu. U međuvremenu je Kina postala najsnažnije tržište, tu se očekuje rast za oko 20 posto. "Pored Kine, ove godine će i u Indiji, te Rusiji doći do izrazitog visoke potražnje za luksuznim proizvodima", kaže Ming.

U Europi i SAD-u konzumenti luksuznih proizvoda su uglavnom sve starije generacije. Suprotno je u azijskim zemljama: tamo su klijenti sve mlađi. I upravo ti mlađi potrošači ne ispuštaju modnu industriju iz vida: europske modne kuće  tako "smotaju" azijske klijente sa spektakularnim događajima i vlastitim prilagođenim kolekcijama.

Ukupno 30 posto prometa u industriji luksuzne robe se proizvede u zemljama u razvoju. Tu pripadaju zemlje poput Azerbajdžana, Brazila, Indonezije, Kazahstana , Malezije, Meksika, Južne Afrike, Turske i Vijetnama koje su postala "nova tržišta za luksuzne proizvode". Upravo ti potrošači si priušte sve više satova, nakita, remenja ili marama sa svjetski poznatim imenima: "Rast potražnje, osobito u ovom segmentu, može se objasniti novim trendovima i pojačanom potražnjom novih potrošačkih skupina", objašnjava Ming.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram