Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2012

Grčka postaje obećana zemlja: Nižim porezima i smanjenom birokracijom do gospodarskog rasta

Predsjednik Europskog parlamenta podupro je planove grčke vlade o uspostavi posebne gospodarske zone, predloživši ujedno kontrolni mehanizam putem kojeg bi europski dužnosnici sudjelovali u odlučivanju o investicijskim projektima usmjerenim na poticanje gospodarskog rasta...

Atena namjerava osnovati posebne gospodarske zone u koje će nastojati privući ulagače nižim porezima i davanjima i manjim birokratskim preprekama.

Zone bi trebale biti uspostavljene u zemljopisno povoljnim regijama i osigurati ulgačima porezne i administrativne olakšice, kazao je ministar gospodarstva Kostas Hadzidakis prošlog tjedna u Ateni. Spominjao se južni dio otoka Krete i južni dio poluotoka Peloponeza.

"Smatramo da će te zone potaknuti realno gospodarstvo uspostavom posebnog režima čiji će cilj biti privlačenje ulaganja i generiranje izvoza", pojasnio je Hadzidakis prošlog utorka na konferenciji za novinare u Ateni a prenio Reuters.

Iz ministarstva su pritom poručili da ulagači u tim zonama ne bi mogli računati na isplatu posebno niskih plaća radnicima. Podsjećaju da je ove godine minimalna bruto plaća već srezana sa 751 euro na 586 eura.

Vlada već pregovara s Europskom komisijom kako bi dobili zeleno svjetlo za taj plan, kazao je ministar gospodarstva.

Pozvao je grčke partnere u Europskoj uniji da prihvate taj plan. "Već stižu prigovori izvana jer bi (zone) osigurale Grčkoj konkurentsku prednost u odnosu na ostale zemlje", napomenuo je Hadzidakis.

U razgovoru za aktualno izdanje Der Spiegela predsjednik Europskog parlamenta podupro je plan grčke vlade ali je izdvojio temeljne uvjete koje bi Grčka trebale ispuniti.

Atena se mora nedvosmisleno obvezati da će ostati u eurozoni i mora biti spremna provoditi reforme i odobriti poticaje poduzećima koja ulažu u Grčkoj, precizirao je Schulz u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel.

Predložio je također formiranje agencije za rast u sklopu koje bi europski i grčki dužnosnici zajedničkim snagama nastojali identificirati perspektivne projekte.

"Bio bi to određeni oblik kontrole ali bi se ujedno gradilo i međusobno povjerenje", ustvrdio je predsjednik EP-a, dodajući da se Grčka mora pomiriti s time da dužnosnice Europske unije provode reforme na grčkom tlu.

"Ali nije riječ o neprijateljskoj okupacijskoj sili već o instrumentu pomoći", ustvrdio je čelnik Europskog parlamenta, inače član njemačkog SPD-a, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram