Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2012

Vozači postaju ugrožena skupina: Ministarstvo gospodarstva potvrdilo poskupljenje goriva

Ministarstvo gospodarstva objavilo je najviše cijene naftnih derivata koje će počev od sutra, vrijediti sljedeća dva tjedna...  

Tako će eurosuper 95 stajati 11,23 kune po litri, eurosuperu 98 cijena će biti 11,61 kn/l, a eurosuper 100 će stajati 11,86 kn/l. Dizelsko gorivo eurodizel će od sutra stajati 10,38 kn/l, a takozvani plavi dizel 6,45 kuna po litri.

Svako poskupljenje goriva težak je udarac za ionako skroman standard velikog broja građana. Naftni su derivati u cijeni svih proizvoda i usluga. Od eksplozije cijena do sada nas je štitila samo niska kupovna moć. Proizvođači i trgovci ta su poskupljenja amortizirali vlastitim rezervama i maržama. Međutim, i tu postoji prag izdržljivosti, a ako on popusti, zapljusnut će nas poskupljenja nakon kojih slijedi daljnji pad potrošnje, rast nezaposlenosti i daljnje osiromašenje.

Strukturalnih promjena i njihove realizacije još nema, rekao je u emisiji Hrvatskoga radija Poslovni tjedan čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, uz ocjenu da je to jedan od glavnih razloga pada BDP-a. Majetić poziva i sindikate i Vladu da što prije sjednu za stol, jer su i daljnje prognoze negativne, a ljudi pesimistični.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram