Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2012

Katastrofa se nastavlja: Srpanj donio pad industrijske proizvodnje od 5,5 posto

Negativna kretanja u industrijskoj proizvodnji nastavljena su i u srpnju. Prema najnovijim kalendarski prilagođenim podacima DZS-a industrijska proizvodnja je u srpnju zabilježila pad po istoj stopi kao i prethodni mjesec, od 5,5% godišnje. Istovremeno, broj zaposlenih u industriji smanjio se 4,4%...

Kumulativni podaci za razdoblje od siječnja do srpnja pokazuju pad industrijske proizvodnje od 6,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao posljedica snažnih stopa pada i u prvoj polovici godine.

Prema kategorijama GIG-a u srpnju je najveći pad zabilježen kod intermedijarnih proizvoda (-17,4%). Kod kategorija kapitalnih proizvoda pad je 0,1% dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 0,4%. Energija i trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe rast po stopi 2,8% odnosno 0,7%.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, pad u prerađivačkoj industriji je iznosi -4,6% godišnje u srpnju, no s obzirom na dugotrajno negativne stope, u prvih sedam mjeseci kumulativni pad iznosi 5,3% godišnje. Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u srpnju zabilježila je godišnji rast od čak 44,2%, međutim, promatrajuću kumulativno, u prvih sedam mjeseci ostvaren je pad od 3,2%. Nadalje, proizvodnja metala nastavlja razmjerno snažno padati (-28,0% u srpnju), dok je kod ove djelatnosti zabilježen i snažan pad zaposlenosti od 30,2%.

"Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. U isto vrijeme restrukturiranje pojedinih industrijskih grana negativno utječe na razinu proizvodnje. U ovoj godini očekujemo nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja", poručili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram