Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2012

Izlazak Grčke iz eurozone donio bi katastrofičan rast nezaposlenosti diljem Europe

Međunarodna organizacija rada (ILO) je upozorila da bi se mogao dogoditi "katastrofalan rast nezaposlenosti", posebno među mladima, ukoliko prezadužena Grčka izađe iz eurozone ili se zajednički europski blok podijeli...

"Bit će to katastrofa za europsku mladež", kazao je viši ekonomist u UN-ovoj organizaciji za njemački list Suddeutsche Zeitung, Ekkehard Ernst. Ekonomist ILO-a je rekao da bi se nezaposlenost u posrnuloj Španjolskoj mogla popeti na 27,7 posto, a među mladima do 24 godine na 51,3 posto.

"Prosječna stopa nezaposlenosti u 17 članica eurozone mogla bi se popeti na 13 posto", kazao je Ernst koji smatra da će situacija biti još gora, ako potpuno propadne projekt eurozone. U tom trenutku bi do 2014. godine nezaposlenost u Njemačkoj porasla na 11,3 posto. Francuska bi imala 17 posto nezaposlenih, a bez posla bi bilo i više od jedne trećine Španjolaca.

I tada bi najgore prošli mladi. Kada bi euro propao, u Francuskoj bi nezaposlenost mladih porasla na 34 posto, u Italiji na 38 posto, a u Španjolskoj na čak 59 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram