Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2012

Ma kakav kraj krize: Portugal i Irska ponovno pokazuju sve znakove ozbiljne financijske i gospodarske krize

Mjere štednje, koje se provode od svibnja 2011., gurnule su portugalsko gospodarstvo u recesiju i smanjile porezne prihode unatoč povećanjima poreza pa bi posjet predstavnika trojke (EU, MMF, ECB) mogao biti prilika za pregovore o ublažavanju dogovorenih ciljeva...

Izvor iz portugalskog ministarstva financija rekao je da ciljani javni deficit od 4,5 posto BDP-a neće moći biti ostvaren bez uvođenja novih mjera štednje do kraja godine.

Državna potrošnja je smanjena za dogovorenih 1,7 posto, no do srpnja je prikupljeno dvije milijarde eura manje poreznih prihoda od očekivanog. Broj stečajeva povećao se za 77 posto u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Tijekom iduća dva tjedna, trojka će dakle morati razmotriti pitanje treba li Portugal još stegnuti remen ili će dopustiti vladi da prekorači dogovoreni cilj, a možda i pomalo od oboje. "Bez novih mjera, deficit bi mogao dosegnuti gotovo 6 posto BDP-a", ocjenjuje u analizi banka BNP Paribas, dodajući da će "aktualni ciljevi vjerojatno biti prilagođeni", a "nove će ciljeve, s obzirom na veličinu odstupanja, morati pratiti dodatne mjere štednje", prenosi HRT.

Portugalska socijalistička oporba i mnogi promatrači smatraju da su mjere štednje došle do svoje granice. S očekivanom recesijom od 3 posto BDP-a ove godine i rekordnom nezaposlenosti od 15 posto u drugom tromjesječju, pobornici postupnijeg oporavka smatraju da bi novo stezanje remena bilo kontraproduktivno.

No "kako objasniti ublažavanje ciljeva Portugalcima ako se to isto ne odobri Grcima?", pita se u utorak uvodničar lista Jornal de Negocios. Grci također traže odgodu za uravnoteženje javnih financija od dvije godine, do 2016.

Osim ovogodišnjeg deficita, trojka će s portugalskim vlastima razmotriti i pripreme za proračun 2013., nakon što je portugalski Ustavni sud odbacio suspenziju 13. i 14. plaće državnim službenicima i umirovljenicima. Da bi spustila deficit na 3 posto BDP-a iduće godine, ta mjera, koja je u velikoj mjeri pridonijela smanjenju javne potrošnje ove godine, morat će biti nadoknađena uštedama na svim Portugalcima. U slučaju da dobije novu pozitivnu ocjenu vjerovnika, Lisabon će dobiti novu tranšu pomoći od 4,3 milijarda eura, a do sada mu je isplaćeno već 57,1 milijarda eura.

Osim Portugala, problemi se naziru i u Irskoj koja će ostvariti slabiji rast od očekivanog, a to će otežati ostvarivanje dogovorenih ciljeva, po nacrtu izvješća trojke koji je objavio The Irish Examiner.

Ovogodišnje prognoze rasta srezane su na 0,4 posto s 0,5 posto, dok bi iduće godine irsko gospodarstvo trebalo rasti za samo 1,4 posto, u odnosu na prethodnu procjenu od 1,9 posto. Slabije će rasti i izvoz, za 3,5 posto, prema očekivanih 4,2 posto, dok bi nezaposlenost trebala porasti na 14,4 posto do 2014. i smanjiti se tek 2015.

"Stres scenarij s 1 posto manjim rastom BDP-a pokazuje da će, bez dodatnih mjera konsolidacije, dug skrenuti s održive putanje."

"Pridržavanje dogovorene godišnje prilagodbe u razdoblju od 2013. do 2015. u uvjetima manjeg rasta, i posljedično prekoračenje ciljanog nominalnog deficita, rezultiralo bi deficitom od 5,2 posto BDP-a 2015., daleko iznad ciljanih tri posto", kaže se u dokumentu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram