Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2012

SAD iznad svih: Američki BDP u drugom kvartalu ostvario rast od 1,7 posto

Sjedinjene Države ostvarile su u drugom tromjesečju veći rast gospodarskih aktivnosti nego što su pokazivale prve procjene, ali je on još uvijek nedovoljan da bi se isključila mogućnost daljnjeg popuštanja monetarne politike...

Bruto domaći proizvod povećao se u drugom tromjesečju 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani zahvaljujući snažnijem izvozu koji je nadoknadio posustalo stvaranje zaliha u poduzećima u očekivanju slabašne domaće potražnje, izvijestilo je ministarstvo trgovine u drugoj procjeni objavljenoj u srijedu.

U prvoj procjeni, objavljenoj u srpnju, ministarstvo je procijenilo rast na 1,5 posto. U prva tri mjeseca ove godine gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo za revidiranih dva posto.

Izvoz je u drugom tromjesečju porastao šest posto a ugodno je iznenadila i dobit nakon oporezivanja, koja je nakon 6-postotnog pada u prethodnom tromjesečju porasla za solidnih 1,1 posto.

Slabiji je rezultat zabilježen u stavci zaliha, pa su ih tako poduzeća povećala u vrijednosti 49,9 milijardi dolara dok je u prvom tromjesečju njihova vrijednost povećana za 66,3 milijarde dolara. Taj je faktor smanjio rast BDP-a u drugom tromjesečju za 0,23 postotnog boda, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram