Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2012

Radi se na rješenju: Dobre vijesti za štedište bivše Ljubljanske banke...

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci ozbiljno su se bacili na rješavanje pitanje štednje hrvatskih štedišta u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci...

Nekadašnji guverner slovenske centralne banke France Arhar izjavio je sinoć za Slovensku televiziju da mandat kojega mu je dala slovenska vlada uključuje traženje stručnog rješenja za pitanje štednje hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci u Zagrebu, te da on nije osoba koja bi mogla odgovoriti na pitanje može li to pitanje odgoditi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u slovenskom parlamentu.

Nakon što se jučer sastao s financijskim stručnjakom kojega je angažirala hrvatska vlada Zdravkom Rogićem, Arhar je rekao kako je velika sreća što su i on i Rogić dobro upoznati sa problematikom kojom su se i ranije često bavili i o tome u različitim prilikama razgovarali, ali da su i ranije rješenja bila ovisna od politike, a ne od stručnjaka. Na pitanje hoće li oni do kraja godine vladama ponuditi obostrano zadovoljavajuće stručno rješenje, Arhar je rekao da su obojica svjesni da je vrijeme značajan element, ali da će biti potrebno više sastanaka.

Financijski stručnjaci dobili su mandat svojih vlada da pokušaju rješiti problem tzv. prenesene štednje, tj. štednje koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije financirala hrvatska država. Po podacima HNB-a, ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosila je oko 420 milijuna eura, od čega je 260 milijuna eura Hrvatska preuzela u javni dug, a 160 milijuna eura je preostali dug koji hrvatske štediše pokušavaju utjerati sudskim tužbama, preosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram