Zatvori
Jasmin Hadzic
28/08/2012

Potvrđeno ono što smo već znali - 80 posto Hrvata više ne kupuje novine!

Otkad je mreža svih mreža (internet) postala dio mainstreama - naveliko se spekulira o smrti tiskane medijske industrije, ali to nikako da se dogodi...

Istovremeno, digitalni mediji ne uspijevaju generirati dovoljno snažne prihode koji će nadomjestiti pad naklada i povlačenje oglašivača iz tiskovina u korist TV-a i interneta.

- [VIDEO] Al Jazeera: Digitalni mediji ugrožavaju opstanak hrvatskih novina i magazina

A da Hrvati nimalo ne zaostaju za svjetskim trendovima pokazuju i privremeni rezultati ankete koju ovih dana provodi Monitor.hr. Samo 20 posto sudionika ankete kazalo je da kupuje i čita novine! Nešto više, 32 posto kazalo je da čita novine, ali ih ne kupuje, što znači da novine prelistaju u kafiću, u frizerskom salonu ili na poslu.

Najveći broj anketiranih, njih 47 posto izjavilo je da uopće ne čita novine!

Ovo je brojka nad kojom se domaća medijska industrija mora zamisliti.

Jer nova generacija potrošača bit će ona koja je već od osnovne škole tipkala na smartphoneovima i "lajkala" na Facebooku.

Ako medijske kuće (Styria, EPH) ne povedu većeg računa o razvoju digitalnih medija, mogle bi preko noći ostati bez dobrog dijela svojih današnjih prihoda.

Pa se možda na kraju i ostvari ona prognoza da tiskane novine u Hrvatskoj za 20 godina više neće postojati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram