Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2012

Španjolskoj potrebno 60 milijardi eura za spas posrnulog bankarskog sustava

Španjolska očekuje da će iskoristiti oko 60 milijarda eura od ukupno 100 koliko joj je obećala eurozona za spašavanje njezinih posrnulih banaka, rekao je španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos u razgovoru za International Herald Tribune (IHT)...

Dvije neovisne revizorske kuće u lipnju su procijenile na 62 milijarde eura potrebe španjolskog financijskog sektora, posrnulog zbog izloženosti krizi u sektoru nekretnina. No, španjolska vlada još čeka rezultate četiriju revizija kako bi odredila iznos koji će trebati njezinim bankama.

U pogledu izvješća da bi Španjolska mogla zatražiti novu pomoć od eurozone kako bi snizila troškove zaduživanja, ministar je kazao da je ta mogućnost "posve otvorena". Po pisanju Reutersa, Španjolska pregovara s partnerima u eurozoni o uvjetima za pomoć u snižavanju troškova zaduživanja iako još nije donijela konačnu odluku o upućivanju zahtjeva.

Najviše se raspravlja o opciji po kojoj bi Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) kupovao španjolski dug na aukcijama, dok bi Europska središnja banka (ECB) intervenirala na sekundarnom tržištu kako bi se snizili španjolski troškovi zaduživanja.

Početkom kolovoza španjolski premijer Mariano Rajoy bio je u velikom iskušenju da zatraži pomoć od Europske unije, ali je kazao da prvo mora doznati kakvi bi je uvjeti pratili i kakav bi oblik pomoći Španjolci dobili. Strogim planom štednje, koji predviđa rezanje javne potrošnje i više poreze u ukupnoj vrijednosti 102 milijarde eura, Španjolska planira u iduće dvije i pol godine smanjiti proračunski deficit s 8,9% 2011. na manje od 3% 2014, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram