Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2012

Španjolske banke drže 170 milijardi eura vrijedne rizične kredite

Rizični krediti krizom pogođenih španjolskih banaka dosegnuli su u srpnju najvišu razinu u 50 godina, uz udio u ukupnom kreditnom plasmanu od gotovo 10 posto, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak...

Ukupni iznos rizičnih kredita porastao je u srpnju na 169,3 milijarde eura, odnosno na 9,86 posto ukupne vrijednosti kreditnih plasmana. U lipnju iznosili su ukupno 164,4 milijarde eura a njihov udio u ukupnom plasmanu 9,42 posto, pokazali su podaci španjolske središnje banke.

U svibnju taj je udio iznosio 8,96 posto. Srpanjski je udio rizičnih zajmova najviši od 1962. kada je središnja banka počela bilježiti te podatke.

Španjolske banke pritišću loši zajmovi i zaplijenjene nekretnine nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 2008., zbog čega se stopa nezaposlenosti u međuvremenu približila razini od 25 posto.

Prošlog mjeseca vlada je odobrila formiranje "loše banke" koja će od zajmodavaca otkupljivati problematične nekretnine i rizične zajmove kako bi očistila financijski sektor od problematične imovine i obnovila povjerenje ulagača u gospodarstvo.

Španjolska je pristala provesti reforme kako bi od partnera u eurozoni ishodila spasonosni zajam za bankovni sektor u visini do 100 milijardi eura.

Konzervativna vlada premijera Marianoa Rajoya uvela je oštre mjere štednje i povisila je poreze kako bi ipak izbjegla puni paket pomoći, nalik onima koje su dobili Grčka, Irska i Portugal a popraćeni su detaljnim uvjetima i redovnim inspekcijama, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram