Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

I kod njih novi problemi: SAD-u iduće godine prijeti ulazak u novu recesiju!

Rezovi u proračunu i povećanje poreza koji bi na snagu trebali stupiti početkom 2013. godine mogli bi rezultirati oštrim usporavanjem američke ekonomije, upozorio je dana proračunski odbor američkog Kongresa...

Odbor je upozorio kako bi SAD dogodine lako mogao ući u novu recesiju ako Kongres ne odgodi predviđene fiskalne mjere. Procjenjuje se kako bi 2013. godine tako došlo do pada BDP-a od 5 posto. U prvoj polovici naredne godine rast bi mogao imati minus od 2,9 posto.

Ova tema lako bi mogla postati izvor teške stranačke bitke, posebno kada se zna da se sljedeće godine održavaju i izbori za Kongres i Senat. Odbor je u svom izvješću naveo i kako će nezaposlenost vjerojatno ostati iznad osam posto u nastavku ove godine.

Pritom su upozorili kako "značajne promjene u poreznom sustavu i potrošnji" mogu SAD dogodine vratiti natrag u recesiju. Predviđene promjene bi proračunski deficit srezale na 641 milijardu dolara, što označava rezanje od 500 milijardi dolara. Nezaposlenost će narasti iznad devet posto ako se ove promjene ne odgode, upozorava proračunski odbor Kongresa.

Odbor je ponudio i alternativni scenarij, u kojem na snagu ne bi stupile sve predviđene promjene. Tada bi ekonomija narasla za 1,7 posto, a nezaposlenost bi ostala na razini od oko osam posto. Šef Federalnih rezervi Ben Bernanke je u više navrata apelirao na zastupnike da promjene zakonom predviđene promjene jer se boji nove ekonomske katastrofe.

Međutim, realno je očekivati da će politički faktor dobiti prednost nad ekonomskim, pa je malo vjerojatno da će se Kongres upuštati u takve eskapade u izbornoj godini.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram