Zatvori
Poslovni Puls
18/08/2012

Uskoro kreće spašavanje posrnulih španjolskih bankarskih grupacija

Španjolska vlada objavila je u petak da će uskoro zatražiti prvu tranšu pomoći eurozone za svoje posrnule banke...

"Uskoro ćemo predati zahtjev. Na tome se trenutno radi", rekla je glasnogovornica ministarstva gospodarstva, ne želeći navesti točan dan ili iznos koji će Madrid tražiti. Novac je namijenjen krizom razorenim španjolskim bankama koje su već nacionalizirane, poput Bankije, Caixa Catalunyje, NovaGalicia Banco i Banco de Valencia, kazala je.

"Španjolska središnja banka mora zatražiti sredstva koja su joj stavljena na raspolaganje i takav će zahtjev sada biti poslan", istaknula je glasnogovornica, dodajući da će iznos tražene pomoći ovisiti o analizi središnje banke.

"Španjolska središnja banka izrađuje analizu o nacionaliziranim bankama. Ovisno o toj analizi vidjet će kakav zahtjev moraju uputiti", pojasnila je.

Partneri Španjolske u eurozoni u lipnju su se dogovorili da će joj posuditi do 100 milijardi eura za spašavanje španjolskih banaka, koje muku muče s rekordnim iznosima nenaplativih zajmova nakon pucanja balona na tržištu nekretnina u 2008. Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) već je rezervirao 30 milijardi eura za slučaj da Španjolska hitno zatraži pomoć, izjavila je njegova glasnogovornica.

Na temelju pisanog sporazuma sastavljenog prošlog mjeseca, španjolska središnja banka može tražiti određeni iznos iz tih hitnih rezervi a isplatu prvo moraju odobriti Europska komisija i dužnosnici 17-člane eurozone u suglasju s Europskom središnjom bankom.

Očekuje se da će najveći dio pomoći biti isplaćen od studenog nadalje za potrebe financiranja restrukturiranja i dokapitalizacije španjolskog bankarskog sektora, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram