Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Žestoko usporavanje gospodarstva: Poduzeća ne mogu vratiti svaki peti kredit!

Građani i poduzeća sve teže podmiruju ugovorene kreditne obveze, pa je tako udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnoj kreditnoj masi porastao na 12,74 posto krajem ožujka ove godine, navodi se u najnovijem izvješću HNB-a...

Na kraju prošle godine taj je udio bio 12,43 posto. Ukupno je nenaplativo ili djelomično naplativo 37,6 milijardi kuna kredita plasiranih trgovačkim društvima i građanima. Tako je svaki peti kredit odobren poduzećima nenaplativ, ili u opasnosti da postane nenaplativ, dok je u toj zoni svaki 11. kredit odobren stanovništvu. Drugim riječima, od 127,6 milijardi kuna građani ne mogu vratiti, ili teško vraćaju 11,2 milijarde kuna kredita. Poduzeća, pak, ne mogu vraćati gotovo 26 od ukupo 125 milijardi kuna plasiranih u gospodarstvo.

Udio trgovačkih društava u ukupnom iznosu loših kredita na razini je 20,80 posto (20,13 posto na kraju prošle godine), dok loši krediti građana zauzimaju udio od 8,74 posto. I građani i poduzeća najviše problema imaju s otplatom zajmove vezanih uz švicarski franak. Za poduzeća te su kreditne linije, koje se više ne odobravaju, teški uteg oko vrata pa tako podaci o kvaliteti kredita po valutama pokazuju da je 42,08 posto poduzetničkih švicaraca ne naplativo. Drugim riječima dva od pet kredita što su ih poduzeća ugovorila uz valutnu kaluzulu u švicarcima, smatraju se lošima, odnosno nenaplativima.

S druge strane, građani teško ili nikako ne vraćaju 8,24 posto kredita vezanih uz švicarski franak. Pritom je najniža nenaplativost kredita za kupnju automobila (1,80 posto) te stambenih kredita (7,54 posto), a čak 22,52 posto potrošačkih i ostalih kredita građana vezanih uz švicarac predstavljaju loše kredite.

Stambene kredite građani relativno redovito otplaćuju, ali su zato njihova dugovanja za ostale kredite, u koje se ubrajaju i minusi po tekućim računima, gotovo dosegnula sedam milijardi kuna, pri čemu je pet milijardi kuna već trebalo podmiriti.

Već je dospjelo i 153 milijuna kuna dugovanja građana po kreditnim karticama, a upitna je naplata još 12 milijuna kuna nastalih »peglanjem«  kreditnih kartica. Upitno je i vraćanje 170 milijuna kuna koje su građani plasirali u nove automobile. Istovremeno već je trebalo biti naplaćeno 214 milijuna kredita za kupnju automobila.

Najnižu nenaplativost preuzetih obveza bankarski sustav bilježi kod državnih jedinica, kod kojih je na kraju prvog tromjesječja rizično bilo 0,18 posto od 33 milijarde preuzetih obveza.Podaci o poslovanju banaka pokazuju i da se i građani i poduzeća nastoje rješiti kreditnih zaduženja. Tako je, primjerice dug građana koncem lipnja iznosio 120,6 milijardi kuna u odnosu na 128 milijardi krajem prošle godine godine, prenosi NoviList.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram