Zatvori
Poslovni Puls
16/08/2012

Gledaj ovo Milanoviću: Brazil svoju ekonomiju "restartira" s poticajima od 60 milijardi dolara

Brazilska vlada predstavila je javnosti prvu fazu velikog paketa poticajnih mjera za posustalo gospodarstvo...

Brazil će u narednih 25 godina uložiti više od 60 milijardi dolara u cestovnu i željezničku mrežu, a više od polovine iznosa bit će uloženo u narednih pet godina. U planu je gradnja više od 8000 kilometara novih cesta i isto toliko novih željezničkih pruga, prenosi HRT.

Dodatni planovi uključuju ulaganja u pomorske i zračne luke a trebali bi biti objavljeni narednih tjedana.

Očekuje se da će brazilsko gospodarstvo ove godine porasti manje od dva posto, što bi bio najslabiji rast od 2009. i predstavljao bi oštro usporavanje u odnosu na 2010. kada je rast BDP-a iznosio 7,5 posto.

Dosadašnje vladine mjere, poput nedavne devalvacije reala i progresivnog sniženja ključnih kamatnih stopa, nisu uspjele oživjeti zamrlo gospodarstvo. U proteklih nekoliko godina rast se temeljio na pojačanom kreditiranju i osobnoj potrošnji. Iako je ta strategija naizgled donosila željene rezultate, razotkrila je ozbiljne slabosti u infrastrukturi. Brazilska predsjednica Dilma Rousseff ujedno namjerava sniziti cijenu energije za industriju i ukinuti pojedine namete na saveznoj razini, čime bi se cijena energije mogla sniziti do 10 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram