Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2012

Turizam ne pomaže: Maloprodaja u lipnju zaronila 5,1 posto na godišnjoj razini

U skladu s našim očekivanjima, trgovina na malo u lipnju je nastavila i četvrti mjesec za redom bilježiti pad na godišnjoj razini, pri čemu su se negativna kretanja blago intenzivirala u odnosu na svibanj...

Prema prvim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo je u promatranom mjesecu bio za 5,1% realno manji nego u istom mjesecu prošle godine (u svibnju je pad iznosio 4,4%). Intenziviran je i pad prometa u trgovini na malo i u nominalnom izrazu te je iznosio 1,9% godišnje (treći uzastopni mjesec trgovina na malo bilježi godišnju stopu pada u nominalnom izrazu). U odnosu na svibanj, trgovina na malo je porasla za 4,2% realno (+3,1% nominalno).

"Nastavak gospodarskog pada u ovoj godini i pogoršanje kretanja na tržištu rada (viša razina nezaposlenosti nego u istom razdoblju prošle godine), u prvom su polugodištu ove godine negativno utjecali na maloprodaju. Tome treba pridodati stagnaciju plaća i razmjerno slabo kreditiranje stanovništva. Dodatno, negativan doprinos sklonosti potrošnji stvara neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka te rast troškova života zbog povećanja PDV-a u ožujku te cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja", komentirali su analitičari Raiffeisenbaka.

"Iako bi se očekivani dobri rezultati u središnjoj turističkoj sezoni mogli preliti na maloprodaju, značajnije poboljšanje trendova u trgovini na malo ne treba očekivati. Naime, nezaposlenost ostaje visoka, realni raspoloživi dohodak je, uzmemo li u obzir više troškove života, manji i ne pokazuje se tendencija poboljšanja u skorije vrijeme. Visoke godišnje stope pada trgovine na malo u drugom tromjesečju (-7,3%, -4,4% i -5,1%) nagovješćuju vjerojatan negativan doprinos osobne potrošnje BDP-u u drugom tromjesečju. Za ovu godinu očekujemo povratak pada prometa u trgovini na malo", zaključuju RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram