Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2012

S&P: Njemačka i dalje izgleda sjajno i zaslužuje AAA kreditni rejting

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u četvrtak vrhunski AAA kreditni rejting i stabilne izglede Njemačke jer smatra da je najveće europsko gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži sve pritiske dužničke krize u regiji...

S&P smatra da Njemačka zaslužuje vrhunski rejting jer je njezino gospodarstvo moderno, vrlo diversificirano i konkurentno, Njemačka ima čvrstu poziciju vanjskog kreditora, vodi vjerodostojnu fiskalnu politiku i disciplinirana je u potrošnji.

Agencija očekuje da će se rast njemačkog gospodarstva u ovoj i idućoj godini značajno usporiti, na 1 posto, dok je u prethodne dvije godine rast iznosio više od 3 posto u prosjeku.

Upozorava, također, da je njemački proračun prije krize bio uravnotežen, dok je sada situacija u javnim financijama pogoršana, zbog duboke recesije 2009. godine.

"Međutim, Njemačka je to slabljenje gospodarstva prevladala bolje od drugih država s 'AAA' rejtingom, kojima bi se proračunski deficiti mogli povećati i potrajati dulje vrijeme. Uz to, njemačko je gospodarstvo i prije pokazalo da je sposobno prevladati velike ekonomske i financijske šokove kada su ponovno ujedinjene istočna i zapadna Njemačka, kao i za vrijeme recesije 2009. godine", poručio je S&P, koji očekuje da će ove godine njemački proračunski deficit iznositi svega oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Agencija je poručila i da bi rejting Njemačke mogla smanjiti u slučaju da njezin opći državni dug dosegne 100 posto BDP-a, dok sada iznosi nešto ispod 80 posto.

Podsjetimo, Moody's je prošli tjedan snizio izglede za vrhunski rejting Njemačke sa "stabilnih" na "negativne" i to zbog nastavka krize u eurozoni.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram