Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2012

KREĆEMO: ECB upalila tiskare i spremna ubrizgati milijarde novih eura na tržišta

Tiskanje eura i njegovo ubrizgavanje bez povlačenja već prisutnog na tržištu, može se očekivati u roku od mjesec dana. Do tada predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi mora slomiti otpor njemačke središnje banke, koja se tom scenariju oštro protivi...

 "Europska središnja banka preplavit će tržišta novcem. Ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo vidjeti. Takvi potezi mogu voditi prema rastu inflacije", izjavio je financijski stručnjak Fidel Helmer.

Draghi je prošli tjedan izjavio da je spreman učiniti sve kako bi spasio euro. Do sada je Europska središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu na rekordno nisku razinu od 0.75%, kupila oko 211 milijardi eura obveznica od problematičnih članica eurozone, snizila kriterije za jamstva povrata duga svojih dužnika te kreditirala banke eurozone s bilijun eura.

"Mario Draghi je stjeran u kut. Na njega se sada gleda kao na spasitelja cijele eurozone jer politički igrači ne reagiraju onako brzo kako tržišta žele. Monetarna akcija vidi se kao najbrži način sprječavanja kolapsa", poručio je ekonomski analitičar Michael Gayed.

Više naznaka o idućim potezima Europske središnje banke bit će u četvrtak, kada se održava njezin mjesečni sastanak. Sve analize upućuju na to da će rujan biti mjesec eskalacije krize.

Ekonomski pokazatelji članica eurozone sve su lošiji, a izvor dodatnog pritiska mogla bi postati i Njemačka. Ondje će 12. rujna ustavni sud odlučiti je li zakonito da ta zemlja stabilizacijskim mehanizmima eurozone trajno novčano pomaže financijski problematičnim članicama, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram