Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2012

U kapitalizam vjeruju još samo Amerikanci, Nijemci....i Kinezi!

Nova studija ugledne američke kompanije Pew Research Center pokazuje da u slobodno tržište od zapadnih naroda najviše vjeruju Nijemci i Amerikanci, a iznenađujuće je da u kapitalizam i od ove dvije vodeće industrijske sile još više vjeruju Kinezi...

Naime, studija pokazuje da čak 74 posto Kineza vjeruje u slobodno tržište, a od njih veće povjerenje u taj sustav imaju samo Brazilci (75 posto).

U slobodno tržište vjeruje 69 posto Nijemaca, četiri posto više nego što ih je vjerovalo 2007., pretkrizne godine.

Broj Amerikanaca koji vjeruju u kapitalizam u tih se pet godina smanjio sa 70 na 67 posto. Povjerenje u slobodno tržište najviše su izgubili krizom pogođene Talijani i Španjolci. Tako je 2007. u kapitalizam vjerovalo 73 posto Talijana i 67 posto Španjolaca, a u 2012. slobodnom tržištu vjeruje 50 posto talijanskih i 47 posto španjolskih građana, prenosi Večernji.

Očekivano, najmanje povjerenja u kapitalizam od svih europskih naroda imaju Grci. U taj sustav vjeruje samo 44 posto Grka, a kako su Grci prvi put obuhvaćeni tom studijom, nije poznato kakav je njihov stav bio u 2007. godini.Zanimljivo je da na globalnoj razini najmanje povjerenje u slobodnu ekonomiju imaju Japanci! Samo 38 posto Japanaca vjeruje u slobodno tržište, 11 posto manje nego 2007.

Samo četiri nacije zadovoljne su ekonomskom situacijom u svojoj domovini: najviše opet Kinezi (83 posto zadovoljnih), Nijemci (73). Brazilci (65) i Turci (57 posto zadovoljnih).

Zanimljivo je da za loše ekonomsko stanje u svijetu banke najviše optužuju Nijemci i Francuzi (po 74%). Krizom najpogođeniji Grci za teško stanje najviše optužuju vlastitu vlast (87%), a svu krivnju na banke svaljuje samo trideset i devet posto Grka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram