Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2012

Europa tone, Amerika se diže: Američki BDP otišao "gore" za 1,5 posto

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromjesečju ove godine za 1,5 posto na godišnjoj razini, objavilo je u petak američko ministarstvo trgovine, potvrdivši očekivanja ekonomista...

Tempo rasta BDP-a u razdoblju od travnja do kraja lipnja usporio je u odnosu na prvo ovogodišnje tromjesečje, kada su gospodarske aktivnosti u SAD-u porasle po revidiranoj stopi od 2,0 posto.

Ministarstvo trgovine, naime, danas je revidiralo naviše stopu rasta američkog BDP-a u prvom tromjesečju s 1,9 na 2 posto.

Gospodarski rast u drugom tromjesečju usporio je uglavnom zbog posustajanja osobne potrošnje, koja je porasla za svega 1,5 posto, u odnosu na 2,4 posto porasta u prvom tromjesečju. Amerikanci su kupovali manje automobila, kompjutera i drugih dugotrajnih industrijskih proizvoda.

Većina ekonomista ne očekuju snažniji oporavak gospodarstva SAD-a u drugoj polovini godine, jer procjenjuju da će europska financijska kriza i proračunska kriza u SAD-u dodatno usporiti investicije poduzetnika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram