Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2012

Zvuči nevjerojatno: Najbolje bi bilo kada bi EU Grčkoj OPROSTILA cijeli vanjski dug

Službenici Europske unije koji žele ostati anonimni su za agenciju Reuters izjavili da je grčki dug nepregledno visok i da se u Grčkoj u posljednjih četiri mjeseca nije dogodilo praktično ništa. Kroz održavanje dvaju izbora i promjene vlade reformski procesi su zaustavljeni...

"Grčka se udaljila od smjera" , rekao je jedan od dužnosnika EU.

Dug se ne može umanjiti čak ni drugim paketom pomoći iz fondova za spas vrijednim 130 milijardi eura, ni oproštajem duga privatnih vjerovnika koji su odluku donijeli u ožujku. Do 2020. bi dug sa dosadašnjih 160 posto bruto društevenog proizvoda trebao biti smanjen na 120 posto.

Kao jedina preostala šansa ostaje da se Grčkoj oprosti dug.

U ožujku su privatni vjerovnici, odnosno banke, osiguranja i investicijski fondovi, odustali od velikog dijela svojih zahtjeva. Sada bi na redu bili državni povjerioci kojima Grčka duguje oko 200 milijardi eura. Najveći državni vjerovnici su Europska centralna banka, Međunarodni monetarni fond i pojedine zemlje eurozone. One su na početku akcija spašavanja, Grčkoj davale bilateralne kredite. Na kraju bi te kredite, ukoliko dođe do oprosta duga, trebali plaćati porezni obveznici. Ovakvu odluku bi trenutno politički bilo vrlo teško provesti, predviđaju dužnosnici u Bruxellesu, iako bi s ekonomskog aspekta restrukturiranje duga bilo korisno.

Ideja da i državni vjerovnici Grrčkoj oproste dug nije nova. Bivši šef Deutsche Banke Josef Ackermann je još početkom srpnja izjavio da će Grčkoj biti potreban drugi oprost duga kako bi dostigla svoj cilj, a to je da državni dug iznosi 60 posto bruto društvenog proizvoda.

U drugom tjednu kolovoza će grčki premijer Antonis Samaras posjetiti evropske glavne gradove kako bi u njima zatražio da se olabave strogi uvjeti za pružanje financijske pomoći Grčkoj. Prema navodima grčkih medija on će se sastati i sa šeficom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Ona je već početkom siječnja izjavila kako postoji vjerojatnost da se pokaže neophodnim da međunarodni vjerovnici sudjeluju u oprostu duga Grčkoj. Ona je prije svih mislila na Europsku centralnu banku koja posjeduje grčke državne obveznice u vrijednosti od oko 50 milijardi eura. Christine Lagarde je u utorak demantirala vijest da Međunarodni monetarni fond više ne želi sudjelovati u pružanju pomoći Grčkoj.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram