Zatvori
Jasmin Hadzic
25/07/2012

Mogu li Kickstarterove donacije spasiti nezavisno istraživačko novinarstvo?

Kickstarter postao je "kućno ime" za sve male, nezavisne projekte koji traže novac za razvoj ili masovnu proizvodnju...

I dok se danas Kickstarter spominje uglavnom kao platforma za donacije video igrama, neobičnim gadgetima i audiovizualnim projektima  - u posljednje se vrijeme počelo raspravljati o Kickstarterovom potencijalu na polju digitalnih medija, točnije novinarstva.

Raspravu je pokrenuo neočekivani uspjeh donacije za Penny Arcade, poznati web strip koji je (u ovom trenutku) prikupio više od 300.000 dolara vijedne donacije što će tvorcima omogućiti da uklone dio nametljivog online oglašavanja i da financiraju buduće stripove.

Stripovi su jedna stvar, a novinarstvo nešto sasvim drugo..

Ipak, uspjeh nekih Kickstarter projekata pokazuje kako je možda pronađena savršena platforma za financiranje malog, ali kvalitetnog i nezavisnog istraživačkog novinarstva.

Novinar Chris Killian tako je prikupio više od 2.800 dolara za veliki put preko Sjedinjenih Država za vrijeme kojeg će intervjuirati Amerikance povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

Još je impresiviji uspjeh nezavisnog novinara Teda Ralla koji je putem Kickstartera financirao svoju opsežnu reportažu iz Afganistana. Prikupio je više od 25.000 dolara.

Ovi rijetki, ali znakoviti primjeri uspješnih medijskih Kickstarter kampanja pokazuju kako možda još uvijek ima nade u opstanak istraživačkog novinarstva. Istraživačkog novinarstva u web 3.0. svijetu.

Još je uvijek rano za bilo kakve smislene zaključke - no, model direktnog donacijskog mehanizma možda je ključ preživljavanja za nezavisne medije koji danas jedva krpaju kraj s krajem.

Vrijeme će pokazati da li smo bili na pravom tragu...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram