Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2012

Svježi podaci: Stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju pala na 17,3 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosi 17,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku...

Stopa registrirane nezaposlenosti smanjena je na mjesečnoj razini za 0,7 postotnih bodova, s obzirom da je stopa za svibanj ove godine iznosila 18 posto. Lipanj je ujedno treći mjesec za redom u kojem se, ponajviše zahvaljujući sezonskom zapošljavanju u turistički usmjerenim djelatnostima, bilježi pad registrirane stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Naime, trend pada stope registrirane nezaposlenosti bilježi se od travnja kada je stopa, sa 20 posto u ožujku, pala na 19,1 posto, u svibnju na 18 posto, te u lipnju na 17,3 posto.

No, na godišnjoj se razini sve to vrijeme bilježe više stope registrirane nezaposlenosti, pa je tako i u lipnju ove godine stopa za 0,4 postotna boda viša nego u prošlogodišnjem lipnju kada je iznosila 16,9 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), prema ukupnom aktivnom stanovništvu.

Krajem lipnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 294.877 nezaposlenih osoba. U usporedbi sa svibnjem broj nezaposlenih smanjio se za 3,7 posto, ili za 11.179 osoba, dok je na godišnjoj razini, u u odnosu na lipanj prošle godine broj nezaposlenih krajem lipnja ove godine bio veći za 2,6 posto, ili za 7.366 osoba.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram